CEGA ÖZEL

Kayyum dönemi bitiyor mu? Süre doldu, gözler Bakanlık’ta

Abone Ol

Özgür Ayaydın

HDP’den Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde Belediye başkanı seçildikten sonra hakkındaki soruşturma gerekçe gösterilerek yerine kayyum atanan Ahmet Kaya, beraat ettikten sonra göreve dönmek için Bakanlığa başvurdu. Yasal süre olan 1 aylık süre dün sona ererken, gözler İçişleri Bakanlığın vereceği yanıta çevrildi. 

Yargılandığı yerel mahkemede beraat eden ve kararın taşındığı Diyarbakır’daki İstinaf mahkemesinin de Yargıtay yolu kapalı olmak üzere beraatı onaması üzerine Ahmet Kaya, göreve iade için İçişleri Bakanlığına 1 ay önce başvurdu. Bakanlığa yapılan başvurunun üzerinde yasal bekleme süresi olan 1 aylık süre dün dolarken, gözler İçişleri Bakanlığına çevrildi. 

TBMM’de bugün Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili Mehmet Kamaç ile basın toplantısı düzenleyen Kaya’nın bir an önce göreve iadesi istendi. Çermik Gazetesi.com’a konuşan Ergani’nin açığa alınan Belediye başkanı Ahmet Kaya, göreve iadesi için yasal sürenin dün dolduğunu ve 2 ayda yapılan kayyum görev süresinin uzatma tarihinin de 23 Temmuz’da olduğunu belirterek, göreve iadeyi beklediğini söyledi. 

Ergani’ye kayyum atama süreci nasıl oldu?

Gözaltına alındı, yerine kayyum atandı, savcılık serbest bıraktı

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye başkanı seçilen Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesiyle 23 Mart 2020’de görevden uzaklaştırıldı ve yerine kayyum olarak ilçe kaymakamı atandı. Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcılığın talimatı ile serbest bırakıldı.

Savcı da istedi, Mahkeme beraat ettirdi

Görevden uzaklaştırılan Ahmet Kaya hakkında, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde katıldığı aday tanıtım toplantısı, Nevroz kutlaması, bir taziye ziyareti gibi etkinlikler gerekçe gösterilerek “terör örgütü üyesi olmak” suçundan dava açıldı. Davanın ikinci duruşmasında Kaya ile ilgili esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, beraatına karar verilmesini istedi. Mahkeme, aldığı karar ile hakkındaki soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılan Ahmet Kaya’nın beraatına karar verdi.

Karar kesinleşti, Valilik, 3Haberimiz olmadı” diye itiraz etti

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinin 30 Mart 2021’de verdiği beraat kararına itiraz eden olmayınca karar kesinleşti. Kaya, kararın kesinleşmesinden sonra göreve iade için Valiliğe başvurunca Valilik, Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak, “Karardan haberimiz olmadı, zarar gören tarafız” diye itiraz etti. Valiliğin itirazı üzerine Mahkeme kesinleşen kararda düzeltme yaparak İstinaf yolunu karar düzeltme ile yeniden açtı. 

İstinaf, Valiliğin itirazını reddetti, beraatı onadı

İstinaf Mahkemesi, Valiliğin itirazını, Valiliğin taraf olmadığını ve itiraz etme süresini aştığı gerekçesiyle reddetti. İstinaf aynı zamanda Diyarbakır Valiliği’nin Yargıtay yolunun açık bırakılması talebini de reddetti. 

Karar kesinleşince avukatlar göreve iadesi için başvurdu

Mahkemenin Kaya için verdiği beraat kararına kimse itiraz etmeyip temyize götürmeyince karar 7 Nisan’da kesinleşti. Kararın kesinleşmesinden sonra Kaya’nın avukatları karar ile birlikte Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı’na başvurarak Kaya’nın belediye başkanlığı görevine iadesini istedi.