Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden kebap, yüzlerce çeşidiyle damakları tatlandırıyor.

Her yıl temmuz ayının ikinci cuması "Dünya Kebap Günü" olarak kutlanıyor. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan ve şehirden şehre tarifi ve yapılışı farklı olan kebap, genellikle közlenmiş domates ve biber, sumaklı soğan ile ezme gibi mezelerle servis ediliyor.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, kebap yapmanın da yemenin de bir sanat olduğunu ve herkesin kebap yapamayacağını belirtti.

Bingöl, kebabın koç etinden yapılması gerektiğini kaydederek, şöyle dedi:

''Kebap eti zırhla çekilmeli. Şerbetli dediğimiz doğu ve güneydoğuda yetişen kuyruklu koyunların kuyruğundan koymak lazım. Bir kebap kıyma makinesinde çekilmişse o kebap değil, başka bir şeydir. Kebabın iyi olup olmadığını anlamanın püf noktaları vardır. Mesela iyi kebap kabarır ve çatalı vurduğunuzda bulgur gibi dağılır.''

Bingöl, kebabın yanına pilav konulup konulmayacağının çok tartışıldığını belirterek, eski usul kebabın yanına pilavın konulmayacağını, ama günümüzde bazı insanların karınlarını doyurmak için kebabı pilavla tercih ettiğini söyledi.

Dönem dönem insanların biftek, şnitzel gibi farklı tatları denediğini aktaran Bingöl, şöyle devam etti:

''Farklı lezzetler geliyor ve bir anda insanlar hücum ediyor. Hep söylüyorum, bunlar bitecek ve bitiyor. Bizim genetiğimizde kebap var. Asla vazgeçemeyiz. Hani ben çok duyarım 'Kebap biter, lahmacun biter.' Asla bitmez, her zaman bir numara olur. Nasipse 500 yıl sonra yine kebap bir numara bu topraklarda. Biz etle doyan bir toplumuz. Belki 500'e yakın kebap çeşidi var Türkiye'de.''

Bingöl, kebap çeşitlerine ilişkin "Dünyadaki bütün kebaplar bir tarafa, patlıcan kebabı bir tarafa. Çünkü patlıcan kebabı kebapların şahı ve padişahıdır. Bir de sade kıyma kebabı dediğimiz bir kebap vardır. Zırhla çekilir. İçine hiçbir şey konulmaz. Sırf erkek koyunun etinden yapılır. Kuyruk konulur. Hayvanın boşluğundan yapılır'' dedi.

Dünyada Türk mutfağının kebapla tanıtılması gerektiğini vurgulayan Bingöl, kebabın yanında da ayran ve şalgam içilmesini tavsiye etti.

(AA)

Editör: NAZMİ KAHRAMAN