DÜNYA

Kovid salgını küresel yaşam beklentisini kısalttı

Abone Ol

Dünyada binlerce ölüme neden olan kovid salgınının küresel yaşam beklentisini 1,6 yıl kısalttığı ortaya çıktı.

Dünyayı 2019 yılında kasıp kavurmaya başlayan ve halen varyantlarıyla etkisin i sürdüren kovid, insanların sağlığını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Kovid sonrası, kalp krizleri ve kanser vakalarının arttığı yönünde vatandaşlar arasında bir kanı oluşmaya başladı. 

Yaşam kalitesini düşüren kovid'in küresel yaşam beklentisiyle ilgili araştırma yapıldı. 

Livesience'deki The Lancet Dergisinde yayımlanan yeni araştırmaya göre, küresel yaşam beklentisi 1950'den beri artıyordu, ancak bu tarihsel eğilim, COVID-19 salgınının en yüksek olduğu 2019 ile 2021 yılları arasında tersine döndü.

Yeni araştırmalar, küresel yaşam beklentisinin (bir kişinin doğduğu andan itibaren yaşamayı bekleyebileceği ortalama yıl sayısı) COVID-19 salgınının zirvesinde 1,6 yıl düştüğünü gösteriyor.

KOVİD YAŞAM BEKLENTİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Araştırmada, pandemi ortaya çıkana kadar küresel yaşam beklentisinin artarak devam ettiği, Ancak pandemi sonrası artışın tersine döndüğü kaydedildi.

Washington Üniversitesi sağlık ölçüm bilimleri doçenti Austin Schumacher, ''Dünya çapındaki yetişkinler için, COVID-19 salgını, çatışmalar ve doğal afetler de dahil olmak üzere yarım yüzyılda görülen herhangi bir olaydan daha derin bir etkiye sahip oldu'' dedi.

YAŞAM BEKLENTİSİ AZALAN VE ARTAN ÜLKELER

Araştırmada, 2020 ve 2021'in toplamında yaklaşık 16 milyon insanın ya doğrudan COVID-19'dan ya da küresel salgının zincirleme etkilerinden (buna sağlık hizmeti aramadaki gecikmeler de dahil) öldüğü belirtilerek, ''Bu aşırı ölüm sayısı, küresel yaşam beklentisini 2019'da 73,4 yıldan 2021'de 71,8 yılın altına düşürdü; keskin bölgesel farklılıklar bu küresel ortalamalara yansımadı'' denildi.

Çalışmada araştırmacıların 204 ülke ve bölgeden gelen verileri analiz ettiği, bunlardan yalnızca 32'sinde 2019 ile 2021 yılları arasında yaşam beklentisinde artış görüldüğü bildirildi.

Yaşam beklentisinde artış görülen ülkeler arasında hepsi yüksek gelirli ülkeler olan Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, İzlanda, İrlanda ve Norveç'in yer aldığı kaydedildi.

Schumacher, "Bu salgın sırasında ülke ve bölgelerin yüzde 84'ünde yaşam beklentisi azaldı, bu da yeni patojenlerin yıkıcı potansiyel etkilerini ortaya koyuyor'' dedi.

Açıklamaya göre, ülkeler arasında Peru ve Bolivya, 2019'dan 2021'e kadar tüm yaş gruplarında yaşam beklentisinde en büyük düşüş olan ülkeler olduğu ve buna ek olarak, Mexico City diğer yerel lokasyonlarla karşılaştırıldığında özellikle büyük bir düşüş görüldüğü bildirildi.

KADIN, ERKEK VE ÇOCUKLARDAKİ ÖLÜM ORANLARI

Araştırmada, şöyle denildi:

''Pandemi, 2019 ile 2021 yılları arasında erkeklerde ölüm oranlarında yüzde 22, kadınlarda ise yüzde 17 artışla 15 yaş üstü tüm insanlar arasında küresel ölüm oranlarının artmasına neden oldu. Öte yandan çocuk ölümleri. 2021'de 5 yaşın altındaki çocuklar arasında 2019'a kıyasla yarım milyon daha az ölüm yaşandı ve aynı dönemde yüzde 7 oranında düşüş yaşandı.''