Kriptonun insan hayatına giren yeni bir tehdit olduğu bildirildi.

ABD ordusundan Yemen'deki Husilere hava saldırısı ABD ordusundan Yemen'deki Husilere hava saldırısı

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, kripto para birimlerinin yükselişiyle birlikte, insan hayatına kripto madenciliğinin tehdit olarak girdiği bildirildi.

Bu sanal para birimlerini üretmek için kullanılan devasa veri merkezlerinin çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiği kaydedildi.

KRİPTONUN YARATTIĞI KİRLİLİK

Son zamanlarda, kripto madenlerinin bulunduğu bölgelerde yaşayan insanların, dayanılmaz bir gürültüyle karşı karşıya kaldığını ve bu gürültünün, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve hatta kulak çınlaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı ifade edilirken,  Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği güvenli sınırların çok üzerindeki bu gürültünün, adeta bir ses kirliliği felaketi yarattığı kaydedildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ETKİSİ

Araştırmacılar, kripto madenciliğinin, inanılmaz miktarda enerji tükettiğini belirterek, şöyle dedi:

''Bu enerjinin büyük bir kısmı, çevreye zararlı fosil yakıtlardan elde ediliyor. Bu durum, hava kirliliğini artırarak solunum yolu hastalıklarına neden oluyor ve iklim değişikliğini hızlandırıyor. Ayrıca, kripto madenleri, elektrik şebekelerine ek yük bindirerek sık sık kesintilere yol açıyor. Bu kesintiler, özellikle sağlık hizmetleri gibi kritik alanlarda büyük sorunlara neden olabiliyor.''

VERİLER GİZLENİYOR

K R İ P T O

Kripto para endüstrisinin, madenlerin konumları ve enerji tüketimleri hakkında bilgi vermeyi reddettiklerini bildiren araştırmacılar, ''Bu sayede, kripto madenciliğin sağlık üzerindeki etkileri üzerine kapsamlı çalışmalar yapmak neredeyse imkansız hale geliyor'' dedi.

Araştırmacılar, kripto madenciliğinin, göründüğü kadar masum olmadığını, bu sessiz katilin, insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, bu durumun çevreyi kirlettiğini ve iklim değişikliğini hızlandırdığını söyledi.

''Kripto para birimlerinin cazibesine kapılırken, bu gerçekleri göz ardı etmemeliyiz'' diyen araştırmacılar, kripto para kullanırken çevresel ve sağlık etkilerini göz önünde bulundurmayı istedi.

Editör: EYYUP KAÇAR