Bilim insanları, kuantum teknolojisinde çığır açan bir buluşla, şimdiye kadarki en "ateşli" Schrödinger kedisini yarattı. Bu atılım, geleceğin kuantum bilgisayarlarına giden yolda önemli bir kilometre taşı olabileceği bildirildi.

SCHÖRDINGER'!İN KEDİSİ

Erwin Schrödinger'in 1935'te ortaya attığı bu ünlü düşünce deneyi, kuantum mekaniğinin tuhaf dünyasını gözler önüne seriyor. Deneye göre, kapalı bir kutudaki kedi, radyoaktif bir bozunma olayı gerçekleşene kadar aynı anda hem canlı hem de ölü bir "süperpozisyon" durumunda bulunuyor. Bu durumun, kuantum dünyasının belirsizliğini ve olasılıklarını simgelediği kaydedildi.

SICAKLIK NGELİNİ AŞAN KEŞİF

Geleneksel olarak, bu tür kuantum durumlarına ulaşmak için aşırı soğuk sıcaklıkların gerektiğini anlatan Avusturya'daki Innsbruck Üniversitesi'nden fizikçiler, bu engeli aşarak "ateşli" bir Schrödinger kedisi yaratmayı başardı.  Ekip, bir kübiti (kuantum bitini) mikrodalga rezonatörünün içine yerleştirerek, onu 1,8 kelvin (eksi 271,35 santigrat derece) sıcaklıkta süperpozisyon durumuna soktu. Bu, kuantum etkilerinin daha önce düşünüldüğünden çok daha yüksek sıcaklıklarda da korunabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları bu keşfin, kuantum bilgisayarlarının geliştirilmesinde önemli bir adım olabileceğini ifade ederek, kuantum bilgisayarların, geleneksel bilgisayarların çözemediği karmaşık problemleri çözme potansiyeline sahip olduklarını söyledi.

Yapay zekada 2026'da kıyameti mi geliyor? Yapay zekada 2026'da kıyameti mi geliyor?

Araştırmacılar, bu buluşun kuantum teknolojisinde yeni bir çağın başlangıcı olabileceğine inandıklarını belirten çalışmanın ortak yazarı Gerhard Kirchmair, ''Çalışmamız, kuantum fenomenlerini daha az ideal, daha sıcak ortamlarda bile gözlemlemenin ve kullanmanın mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Bir sistemde gerekli etkileşimleri yaratabilirsek, sıcaklık nihayetinde önemli olmaz'' dedi.
 

Kaynak: Live Sience