Yapılan yeni bir araştırma, artan sıcaklıkların timsahların davranışlarını nasıl değiştirdiğini ve onları hayatta kalma sınırlarına nasıl ittiğini gözler önüne seriyor.

Timsahların, tıpkı diğer sürüngenler gibi, soğukkanlı canlılar olduğunu belirten araştırmacılar, bu vücut sıcaklıklarının iç süreçlerden ziyade dış ortam tarafından belirlendiğini kaydetti.

Timsahların ısınmak için güneşe, serinlemek için ise gölgeye, serin sulara veya geceleyin kıyıya sığındıklarını ifade eden araştırmacılar, ancak iklim değişikliğinin, bu hassas dengeyi bozduğunu söyledi.

Queensland Üniversitesi'nden araştırmacıların 15 yıl süren titiz çalışmasıyla, timsahların ortalama vücut sıcaklığının arttığının ve kritik termal sınırlarına daha sık ulaştıklarının belirlendiğini kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''89,6 derece Fahrenheit (32 derece Santigrat) sıcaklığın üzerindeki vücut sıcaklıkları, timsahların yüzme ve dalış performansını düşürüyor. Vücutları aşırı ısındığında, serinlemek için daha fazla zaman harcıyor ve avlanma gibi hayati aktivitelerini azaltıyorlar.''

Araştırmanın baş yazarı Kaitlin Barham da, ''Daha sıcak bir timsahın metabolizması daha hızlı çalışır, bu da oksijeni daha çabuk tüketmeleri anlamına gelir'' dedi.

Laboratuvar çalışmaları, bu durumun timsahların nefeslerini tutma sürelerini kısalttığını ve yüzeye çıkıp toparlanmalarının daha uzun sürdüğünü gösterdi.

Araştırmacılar, iklim değişikliğinin sadece buzulları eritmekle kalmadığını, aynı zamanda dünyanın en vahşi canlılarının yaşamını da derinden etkilediğini gösterdiğini bildirdi.
 

Kaynak: livesience