CEGA ÖZEL

Mandaların Eyyamı Bahur Sıcaklarıyla sınavı

Abone Ol

Meral Özdemir

CERMİK- Güneydoğu'daki kavurucu sıcaklardan insanlar kadar, hayvanlar da olumsuz etkileniyor. Samsun'dan sonra Türkiye'de en çok manda varlığına sahip olan Diyarbakır'da Merkez Yenişehir Belediyesi, mandaların sıcaklardan etkilenmemesi için serinleme göletleri yaptı. 

Eyyamı Bahur Sıcakları geldi, güneydoğu yeniden kavrulmaya başladı. Dereceler 40'ın üzerini gösteriyor ancak hissedilen daha fazlası. Kavurucu sıcaklar insanlar kadar hayvanları da olumsuz etkiliyor, en çok ta mandaları. Merkez Yenişehir Belediyesi, ilçedeki manda sayısını da dikkate alarak serinleme göletleri yaptı. Kırsal Hizmetler Müdürü Özgür Polat, belediye sorumluluk alanında 42 mahalle bulunduğunu ve bunların 30'unun kırsal mahalle olduğunu söyledi. Kırsal Hizmetler birimi kurulduktan sonra kırsal hamalelelerde saha çalışması yaptıklarını anlatan Polat, "Hem bu çalışmalarda hem de kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda, mandalar için yapılan mevcut serinleme göletlerinin ihtiyaçlara cevap vermediğini tespit ettik.Önce mevcut serinleme göletlerinin eksiklerini giderdik, daha sonra da 5 tane yeni gölet yaptık. Bunları yaparken, göletlerin doğal yapısını bozmamaya özen gösterdik"dedi.

Yenişehir Belediyesi'nin manda varlığı bakımından il genelinde bazen ikinci bazen de üçüncü sırada olduğunu dile getiren Polat, şöyle dedi:

"İlçe Tarım Müdürlüğü'nden verileri aldık. Türkiye'de Samsun'dan sonra Diyarbakır manda varlığı açısında ikinci sırada. İlçe olarak Diyarbakır'da Silvan ve Sur'dan sonra iki veya üçüncü sırada yer alıyoruz. 2 bin 500 adet manda varlığımız bulunmakta. Burdaki üreticiler ile yaptığımız görüşmelerde serinleme göletlerinin önemini bir kez daha gördük. Manda üreticilerine serinleme göletleri dışında ürünlerini işleyecekleri alanlarda yapıyoruz. Kışa doğru yem desteğinde bulunuyoruz.

Manda varlığı ülkemiz için önemli bir potansiyel taşımakta. Üreticilerin daha çok üretim yapabilmeleri için hayvan sayılarını korumalarını, sürülerini genişletmeleri için de çalışma yapıyoruz. Sıcaklık 40 deerecenin üzerinde. Ancak hissedilen 45 ve 45 derecenin üstünde. Neticede bu canlıların da sıcaktan korunması gerekiyor. Özellikle mandalar suya girmeyi seviyor. Serinlemediklerinde süt verimi düşüyor, yaşam koşulları kötü hale geliyor, hastalık riski artıyor. Bu göletlerin önemi, böyle aşırı sıcak zamanlarda daha çok anlaşılıyor. Mevcut doğal yapıyı bozmayacak şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Büyükbaş hayvanları olan çitçi Nesih Atlı, kavurucu sıcaklarda hayvanlarının çok zorlandığını beliterek, mandalar için yapılan serinleme göletlerinin hayati önem taşıdığını söyledi. Gölet yapılması için belediyeye başvurduklarını ve bu taleplerinin karşılandığını belirten Atlı, "Hayvanlarımızı sabah saatlerinde otlatmak için araziye çıkarıyoruz. Öğlene doğru da serinlemek için gölete geliyorlar. Akşam saatlerine kadar burada serinliyorlar"dedi.