Yeni bir teoriye göre, Kızıl Gezegen'in  kayıp bir uydusu tarafından bu duruma geldiği belirtiliyor.

ABD Deniz Gözlemevi'nden gökbilimci Michael Efroimsky'nin yaptığı araştırmaya göre, Mars'ın geçmişinde çok daha büyük bir uydusu olduğu ortaya çıktı.

Bu uyduya ''Nerio'' adını veren Efroimsky, Nerio'nun yerçekimi etkisiyle Mars'ın şeklini değiştirdiğini ve yüzeyinde büyük çapta deformasyonlara yol açtığını öne sürüyor. 

Paslanmaz çeliğin kendini onaran sırrı Paslanmaz çeliğin kendini onaran sırrı

Nerio'nun bir çarpışma sonucu yok olması veya başka bir gök cismiyle etkileşime girerek uzayın derinliklerine sürüklenmesinin, Mars'ın bugünkü halini aldığı belirtiliyor.

MARS'IN UÇSUZ BUCAKSIZ ARAZİSİ

Bilim insanları, Mars'ın Güneş Sistemi'nin en uç arazilere sahip gezegenlerinden biri olduğunu, devasa volkanları, derin kanyonları ve geniş ovalarıyla dikkati çektiğini ifade etti.

Mars'ın coğrafi özelliklerinin, Nerio'nun yerçekimi etkisiyle şekillenmiş olabileceğini ifade eden bilim insanları, ''Nerio'nun yok olmasıyla birlikte, Mars'ın iç yapısındaki hareketler de bu coğrafi özellikleri daha da belirgin hale getirmiş olabilir'' dedi.

BİR HİPOTEZ BİR ÇOK SORU

Efroimsky'nin teorisinin, Mars'ın geçmişi hakkında önemli bir bakış açısı sunsa da, birçok soru da beraberinde getirdiğini belirten bilim insanları, Nerio'nun varlığına dair doğrudan bir kanıt bulunmaması, bu teorinin henüz tam olarak kabul görmemesine neden olduğunu ve ayrıca, Nerio'nun yok olmasıyla ilgili farklı senaryoların da olduğunu söyledi.

Kızıl Gezegen'in sırlarını çözmek için yapılan bu çalışmaların, Güneş Sistemi'nin oluşumu ve evrimi hakkında da önemli bilgiler sağlayabileceği bildirildi.

Editör: EYYUP KAÇAR