Mars'ta yaşam izlerini araştıran NASA ilk kez organik materyal tespit etti.

NASA, Mars'taki Jezero Krateri'nde bulunan garip bir kayanın, antik yaşama dair ipuçları içerdiğini duyurdu. Perseverance keşif aracı, eski mikropların varlığını destekleyebilecek kimyasal izler taşıyan leopar benekli tuhaf bir kaya keşfetti.

Keşif aracı, bir zamanlar Mars'ın Jezero Krateri'ne akan, ancak şimdi kurumuş olan Neretva Vallis'in kuzey kıyısında "Chevaya Şelalesi" olarak adlandırılan kayayı analiz etti. 

Bu analizler, organik bileşiklerle dolu damarlı tortul bir malzeme, suyun hareketine dair kanıtlar ve kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanan leopar benzeri benekler içeriyor.

Perseverance bilim ekibinin üyesi ve astrobiyolog David Flannery, ''Bu noktalar büyük bir sürpriz. Dünya'da, kayalardaki bu tür özellikler genellikle yeraltında yaşayan mikropların fosilleşmiş kayıtlarıyla ilişkilendirilir'' dedi.

NASA'nın 2,7 milyar dolarlık Mars 2020 görevinin önemli bir parçası olan Perseverance, Mars yüzeyinde eski yaşam belirtileri aramak ve bu örnekleri Dünya'ya geri getirmek amacıyla 30 mil genişliğindeki Jezero kraterinde ilerliyor.

İLK ORGANİK MADDELER

Pasadena'daki Caltech'te Perseverance projesi bilim insanı Ken Farley yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

''Cheyava Şelalesi, Perseverance tarafından bugüne kadar araştırılan en şaşırtıcı, karmaşık ve potansiyel olarak en önemli kayadır.

Bir yandan, ilk kez organik materyal tespit ettik. Mikrobiyal yaşamın bir enerji kaynağı olarak kullanabileceği kimyasal reaksiyonları gösteren belirgin renkli noktalar ve yaşam için gerekli olan suyun bir zamanlar kayadan geçtiğine dair açık kanıtlar var. 

Öte yandan, kayanın tam olarak nasıl oluştuğunu ve yakındaki kayaların Cheyava Şelalesi'ni ne ölçüde ısıtmış ve bu özelliklere ne ölçüde katkıda bulunmuş olabileceğini belirleyemedik.''

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR