Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Mars Express yörünge aracından gelen yeni fotoğrafları paylaştı.

Mars yörüngesindeki bir uydu, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde yer alan bu büyük ''yara''nın şimdiye kadarki en iyi görüntülerini yakaladı. 

Mars’taki devasa bir vadinin şimdiye kadarki en net görüntülerini sunuyor. Milyonlarca yıl önce büyük bir yanardağın altında gizlenmiş devasa bir magma kütlesi tarafından oluştuğu düşünülen bu karanlık ''yara'', sıra dışı zebra benzeri çizgileriyle dikkat çekiyor.

ESA'ya göre, Aganippe Fossa olarak adlandırılan bu çarpıcı yüzey özelliği bir graben. (her iki tarafında dik duvarlar bulunan hendek benzeri bir oluk.)

Mars1

Graben, çeşitli kırıklar nedeniyle tamamlanmamış olsa da yaklaşık 600 kilometre (375 mil) uzunluğunda tek bir yapı olarak kabul ediliyor. 

Bu, yaklaşık 446 kilometre (277 mil) uzunluğundaki Büyük Kanyon'dan daha uzundur. Ancak, yapı Mars'ın Valles Marineris kanyonundan (4.000 kilometre) önemli ölçüde daha kısadır.

ESA temsilcileri, yaranın büyük olasılıkla uzun zaman önce Arsia Mons'un altında biriken büyük bir magma sütununun gezegenin kabuğunu yukarı doğru itip yüzeyini parçalaması sonucu oluştuğunu belirtiyor. 

Bulutlarda yüz görmek dahilik işaret mi? Bulutlarda yüz görmek dahilik işaret mi?

Live sience

Editör: EYYUP KAÇAR