Islak hamburger, Türkiye'nin sevilen sokak lezzetlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Özel sosuyla ıslatılan ekmekler ve lezzetli köftesiyle damakları şenlendiren bu tarif, MasterChef yarışmasında da merak konusu oldu. Geleneksel köfte tariflerinin dışında, sosu bu yemeğin en önemli unsuru olarak öne çıkıyor. Şimdi, islak hamburgerin yapılışına dair tüm detayları öğrenelim.

ISLAK HAMBURGER NASIL YAPILIR?


Malzemeler:

KÖFTE İÇİN

500 g kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan (ince doğranmış veya rendelenmiş)
1 diş sarımsak (ezilmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım su bardağı galeta unu

SOSU İÇİN

5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak (ezilmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tutam dağ kekiği
2 su bardağı domates sosu
2 yemek kaşığı ketçap
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)

Köfteleri kızartmak için:

Sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Kıyma, yumurta, soğan, sarımsak, tuz, kimyon, karabiber ve galeta ununu geniş bir kaba alın. Malzemeleri iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte karışımını streç filme sarıp buzdolabında dinlendirin.

Zeytinyağını sos tenceresine alın ve kızdırın. Ezilmiş sarımsakları ekleyip kavurun. Domates salçasını ekleyin ve karıştırarak eritin. Dağ kekiklerini ekleyip karıştırmaya devam edin. Domates sosu, ketçap, karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak şekeri ekleyin. Karışımı pişirerek sosu hazır hale getirin.

Dinlenen köfte harcından mandalina büyüklüğünde parçalar alın. Elinizde yuvarlayıp, avucunuzla bastırarak hamburger köftesi şekli verin. Tüm harcı bu şekilde hazırlayın (yaklaşık 8 köfte elde edilir).


Tavaya sıvı yağı alın ve yağ kızdıktan sonra köfteleri tavaya yerleştirip arkalı önlü kızartın. Pişirme kağıtlarını ıslatın ve hamburgerlerin altına serin. Hamburger ekmeklerinin alt kısımlarını sos ile bulayıp tencereye yerleştirin. Üzerine köfteleri ekleyin, ekmeklerin üst kısımlarını da sosa bulayarak köftelerin üzerine kapatın. Kalan sosu ekmeklerin üzerine gezdirin.

Tencerenin kapağını kapatın ve hamburgerleri 10 dakika kadar pişirin.

Editör: Ayşegül Yaşar