Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesinin 3. yüzyılda bir pagan tapınağının üstünde inşa edildiğini biliyor muydunuz?

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği bünyesindeki Diyarbakır Hafızası, Meryem Ana Kilisesi ile ilgili bilinmeyen bir gerçeği sosyal medyasında paylaştı. Kilise ile ilgili paylaşımda şöyle denildi:

F9douNDWAAAx3pb

Kilisenin erken döneminde geçirdiği bir yangın ve deprem sonucunda bir bölümü yıkılır. Bu yıkımdan sonra kilise daha yüksek ve kubbeli bir yapıya dönüştürülür. Kilise yerleşkesinin şu an bulunduğu alandan Urfa Kapı’ya kadar uzandığı söylenir.

F9douQmWgAANavO

Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi de Mor Yakup Kilisesi, divanhane ve patriklik ile birlikte bir yapı grubu oluşturuyor. Meryem Ana ve Mor Yakup Kiliseleri bitişik patriklik bunlardan bir avlu ile ayrılmış. Yapıda toplam üç avlu bulunuyor.

Çeşitli zamanlarda kilisede görev yapmış ve görevi başındayken ölen pek çok patriğin, rahibin, Süryani dil bilimci ve şairlerin mezarları halen kilise içinde korunuyor.

F9douRhWgAAw86LF9douRhWgAAw86L

Kilise, Patrik 4. Diyonosiyos’un, patriklik merkezini 1034 yılında Diyarbakır Meryem Ana Kilisesine taşımasıyla 11. yüzyıldan 19. yüzyılın sonlarına kadar çeşitli tarihlerde Süryani Patrikhanesi olarak cemaate hizmet etmiş.

1933 yılında Mardin Abraşiyesi olan Mardin Süryani Kadim Metropolitliğine bağlanmıştır ve halen bu Metropolitliğin üyesidir.

Editör: Ferit Aslan