NASA'nın Mars Yörünge Keşif Aracı, Mars'ın uydusu Phobos'un yeni ve çarpıcı ayrıntılarını ortaya çıkardı.

''Uzay patatesi'' olarak da adlandırılan Phobos'un görüntüsü, geçtiğimiz günlerde NASA'nın Instagram hesabında paylaşıldı.

NASA, Mars’ın yavaş bir çarpışma rotasında olan bu uyduyu, Mars Keşif Orbiter'ındaki Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi (HiRISE) kamerasını kullanarak görüntüledi.

YUNAN KORKU TANRISI

Phobos, adını Yunan korku tanrısından alıyor ve Dünya’nın uydusu Ay’dan yaklaşık 157 kat daha küçük. 

Dünyanın en eski termit tepecikleri keşfedildi Dünyanın en eski termit tepecikleri keşfedildi

Mars’ın iki doğal uydusundan biri olan Phobos, daha küçük uydu Deimos ile birlikte Kızıl Gezegen’in etrafında dönüyor.

Bilim insanları, Phobos ve Deimos’un bir zamanlar gezegenin çekim alanı tarafından Mars’ın yörüngesine çekildiğini düşünüyor.

Phobos’un sarp ama oldukça yansıtıcı yüzeyinin analizleri, bu uydunun bir zamanlar bir kuyruklu yıldız olduğunu ve Kızıl Gezegen ile Jüpiter arasında bulunan asteroit kuşağından geldiğini ortaya koyuyor.

Her iki uydunun yörüngeleri istikrarsız ve bilim insanları, on milyonlarca yıl içinde Deimos’un uzaya fırlayacağını, Phobos’un ise ya bir halkaya ayrılacağını ya da Mars yüzeyine çarpacağını tahmin ediyor. Ancak NASA’ya göre, Phobos her yıl Mars’a yalnızca 1,8 metre kadar yaklaşıyor, bu nedenle bu ''uzay patatesinin'' Mars yüzeyine çarpması 50 milyon yıl daha sürmeyecek gibi görünüyor.

Live sience

bir kaç başlık alabilkirmiyim çarpıcı olsun lütfen
ChatGPT
Elbette, işte birkaç çarpıcı başlık önerisi:

Mars'ın 'Uzay Patatesi' Phobos'un Çarpıcı Yeni Görüntüleri
NASA, Mars'ın Tehlikeli Uydusu Phobos'u Görüntüledi
Mars'ın Çarpışma Rotasındaki Uydusu: Phobos'un Sırları Ortaya Çıktı
Uzayda Yavaş Çarpışma: Phobos'un Mars'a Yaklaşımı
NASA'nın HiRISE Kamerası Phobos'u Mercek Altına Aldı
Korku Tanrısının Uydusu: Phobos'un Mars'a Yaklaşan Tehlikesi
Phobos: Mars'ın Yörüngesindeki Gizemli 'Uzay Patatesi'
Mars'ın Tehlikeli Uydu Yolculuğu: Phobos'un Yeni Detayları
Uzayda Tehlike: Phobos'un Mars'a Çarpma Rotası
Phobos: Mars'ın Yörüngesindeki Çarpıcı 'Uzay Patatesi'

Mars yüzeyine çarpacak olan nişastalı görünümlü uydu Phobos, NASA'nın Mars Yörünge Keşif Aracı tarafından yeni ayrıntılarla ortaya çıkarıldı. 'Uzay patatesi' görseli geçtiğimiz günlerde NASA'nın Instagram hesabında paylaşılmıştı.

NASA, bir "uzay patatesinin" çarpıcı yeni bir fotoğrafını çekti - ama aslında bu, Kızıl Gezegen ile yavaş bir çarpışma rotasında kilitlenen Mars'ın uydusu Phobos'tur.

Uzay ajansı yakın zamanda topaklı, nişastalı görünümlü ayı, 2006 yılında yörüngesine ulaştığından beri Kızıl Gezegeni inceleyen NASA'nın Mars Keşif Orbiterindeki Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi (HiRISE) kamerasını kullanarak görüntüledi .

Adını Yunan korku tanrısından alan Phobos, Dünya'nın ayından yaklaşık 157 kat daha küçüktür ve adı Yunan korku tanrısından gelen daha da küçük Deimos'la birlikte  Mars'ın iki doğal uydusundan biridir .

Bilim insanları, kardeş uyduların bir zamanlar kayalarda gezindiğini ve gezegenin çekim alanı tarafından Mars'ın yörüngesine sıkıştırıldığını düşünüyor. Phobos'un sarp ama oldukça yansıtıcı yüzeyinin yakın zamanda yapılan bir görüntü analizi, ayın bir zamanlar bir kuyruklu yıldız olduğunu ve Kızıl Gezegen ile Jüpiter arasında bulunan asteroit kuşağından geldiğini ortaya koydu.

İki uydunun yörüngeleri istikrarsız ve bilim insanları, on milyonlarca yıl içinde Deimos'un uzaya doğru fırlayacağını, Phobos'un ise ya bir halkaya ayrılacağını ya da Mars yüzeyine çarpacağını tahmin ediyor.

Ancak NASA'ya göre , Phobos'un her yıl Mars'a yalnızca 1,8 metre kadar yaklaşmasıyla, güneş sistemimizin uzay patatesinin bir 50 milyon yıl daha ezilmesi pek mümkün görünmüyor .
 

Editör: EYYUP KAÇAR