Nazmi Kahraman
Nepotizm, akraba kayırma, yakın dost ve arkadaşları işe alma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık anlamına gelmektedir.
Nepotizm kavramının Latince'de “Nepot” sözcüğünden geldiği, İngilizcede ise "Nephew" yeğen olduğu değişik çalışmalarda ifade edilmektedir.
Kamu ve iş örgütlerinde karşılaşılan önemli sorunlar arasında yer alan Nepotizm, Türk Dil Kurumu'ndaki anlamı, "arkadaş veya akraba kayırma, iltimas, torpil, dayıcılık ve kohumbazlık şeklinde açıklanmıştır.
Ayrımcılık içeren alımlar bir kimsenin beceri, kabiliyet veya eğitim düzeyine bakılmaksızın istihdam edilmesi yönünde olan Nepotizm kavramı, öznel bir şeklide yapıldığından dolayı genellikle mağdurlar yarattığı düşünülmektedir. Aynı zamanda bu ayrımlar örgütsel ilişkilere de zarar verebilir. Bu ayrımcılıkların kişileri yükseltici veya ayrıcalıklı bir konuma getirmesi durumunda diğer insanlar tarafından memnuniyetsizliğe neden olacağı belirtilmektedir.
RÖNESANS ÖNCESİ NEPOTİZM
O dönemde paralar, nitelikleri ve eğitimleri göz önüne almadan yeğenlerini için iş imkanı sağladıkları biliniyor. Nepotizm kavramı Rönesans öncesi Papa'ların, nitelikleri ve eğitim düzeyine göz önüne almadan yeğenleri için üst düzey kademelerde iş bulma olanaklarını sağlamışlardır. Bu çabalar sonucunda kiliselerin etkinliği tartışmaya açık hale gelmiş ve Papa yeğeni olmayan kişiler üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtilmiştir.
TÜRKİYE'DE NEPOTİZM
Bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de nepotizm kavramı olan siyasi ve sivil kayırmacılığı yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP Meclis Grubu’ndaki konuşmasında nepotizm, "akraba kayırmacılığı" eleştirisi yaparak, “Muhalefet belediyelerinde yaşanan eş, dost, akraba atamalarını ibretle takip ediyoruz” sözleriyle gündem oldu.