Penn Müzesi ve Iraklı arkeologlar tarafından  yürütülen çalışmalar, Asur İmparatorluğu'nun dini ve sosyal yapısı hakkında yeni bilgilere ulaşıldı.

II. Assurnasirpal döneminde inşa edilen tapınakta, iki yeni kutsal yapı ortaya çıkarıldı. 

Arkeologlar, ortaya çıkarılan yapılar içindeki çivi yazılı tabletler, heykeller ve diğer eserlerin, savaş tanrısı Ninurta'ya adanan ibadetlere dair önemli ipuçları sunduğunu söyledi.

TAŞ ANITTAKİ KRALİYET FERMANI

Keşfedilen kudurru'nun (taş anıt) ise M.Ö 797 yılına ait bir kraliyet fermanını kayıt altına aldığını ifade eden arkeologlar, keşfin bölgenin politik yapısı hakkında bilgi verdiğini aktardı.

IŞİD'İN YAPTIĞI TAHRİBAT

Arkeologlar, tapınaktaki zenginliklerin, Asur İmparatorluğu'nun gücünü ve kültürel zenginliğini gözler önüne serdiğini belirterek, şöyle dedi:

''Bulunan eserler arasında dini törenlerde kullanılan çeşitli eşyalar, değerli taşlar ve fildişi işlemeleri bulunuyor. Bu buluntular, imparatorluğun geniş ticaret ağları ve sanatsal yetenekleri hakkında da önemli bilgiler sağlıyor.

IŞİD'in tahribatına rağmen Nimrud'daki kazılar, bölgenin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarının bir göstergesi. Elde edilen veriler sayesinde Asur İmparatorluğu'nun dini ve sosyal yaşamı hakkında daha derinlemesine araştırmalar yapabilecek.''

Bu keşfin, sadece tarihçiler ve arkeologlar için değil, aynı zamanda tüm insanlık için büyük önem taşıdığını belirten araştırmacılar, Nimrud'daki çalışmaların, kaybolmaya yüz tutmuş bir medeniyetin izlerini gün yüzüne çıkararak insanlık tarihine ışık tuttuğunu bildirdi.

Editör: Ayşegül Yaşar