Norveç'in batı kıyısında yapılan kazılarda, Viking dönemine ait üç mezar keşfedildi. Bu mezarlarda bulunan boncuklar, sikke takılar ve kadın cinsel organını simgeleyen bir taş, dönemin kadınlarının hayatı ve toplumsal rolleri hakkında önemli ipuçları sunuyor.
Bergen Üniversitesi Müzesi'nden arkeolog Søren Diinhoff, bu buluntuların Viking Çağı'na (MS 793-1066) ait olduğunu ve özellikle MS 800'lerin başına tarihlendiğini belirterek, keşfi ''küçük bir hazine'' olarak tanımladı.
Mezarlarda bulunan mücevher ve madeni paraların bir kısmı, İrlanda, İngiltere ve Frank İmparatorluğu gibi uzak diyarlardan gelmesi, o dönemde yaşanan yoğun ticaret ve göç hareketlerini gözler önüne serdiğini kaydeden araştırmacılar, mezarlara gömülen kadınların muhtemelen kıta Avrupası ile bağlantılı olduğunu ve belki de buradan gelerek yerel topluluklarla evlendiğini söyledi.
TEKNEYİ SİMGELEYEN TAŞLAR
Araştırmacılar, en dikkat çekici bulgulardan birinin, bir kadının mezarında bulunan ve 4 metre uzunluğunda bir tekneyi simgeleyen taşlar olduğunu belirterek, ''Bu taşların arasında, kadını sembolize etmek için kullanılmış olabileceği düşünülen vulva şeklinde bir taş da bulunuyor'' dedi.
Mezardaki diğer buluntular arasında yün makası, bir iğ çarkı ve bir dokuma kılıcı gibi tekstil üretimi araçlarının da yer aldığını ifade eden arkeologlar, şöyle dedi:
''Bu bulgular, bu kadının yüksek statüye sahip olduğunu ve topluluk içinde önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Zira Viking döneminde tekstil üretimi, kadınlar için hem prestij hem de ekonomik güç anlamına geliyordu.''
Oslo Üniversitesi'nden arkeolog Unn Pedersen de, tekstil üretiminin Viking dönemi kadınları için zenginlik ve güvenliğe giden bir yol olduğunu vurguladı.