Nobel ödülünü kazanan 3. Türk olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Profesörü Daron Acemoğlu, yapay zekanın, son yıllarda teknolojinin en popüler konularından biri haline geldiğini belirtti.
Bu teknolojinin iş hayatından sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda devrim yaratacağının öngörüldüğü kaydedilirken, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi ekonomist Daron Acemoğlu, bu konuda daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimsiyor.
Acemoğlu, yapay zekanın ekonomik büyümeye katkısı önemli olsa da, bu katkının beklenenden daha yavaş ve daha sınırlı olabileceğini ifade ederek, özellikle yapay zekanın iş piyasası üzerindeki etkileri konusunda endişeli olduğunu dile getirdi.
Bu teknolojinin birçok iş kolunu otomatikleştirebileceğini, ancak yeni iş fırsatları yaratmada yeterince etkili olmayabileceğini belirten Acemoğlu'nun yapay zekayla ilgili tespitleri şöyle:
''Yapay zekanın önümüzdeki on yıl içinde ekonomik büyümeye yüzde 1-1,6 arasında bir katkı sağlayabilecek. Ancak, bu rakam, bazı optimist tahminlere göre oldukça düşük.
Yapay zeka özellikle rutin ve tekrarlayan işleri otomatikleştirerek işsizliğe neden olabilecek. Yapay zekanın yeni iş fırsatları yaratma potansiyeli sınırlı.
Yapay zeka manipülatif amaçlarla kullanılabilir ve toplumsal zararlara yol açabilir. Örneğin, yapay zeka algoritmalarının önyargılı olabileceği ve belirli gruplara karşı ayrımcılık yapabileceği gibi riskler bulunuyor.
Teknolojilerin çok hızlı benimsenmesi beklenmedik sonuçlar doğurabilir ve toplumsal sorunlara yol açabilir. Bu nedenle teknolojilerin daha dikkatli ve kontrollü bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor.''
Acemoglu, teknolojinin geleceği hakkında daha gerçekçi ve dikkatli olunması ve yapay zekanın potansiyel faydalarının yanı sıra risklerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.