Evrenin en gizemli cisimleri olan kara delikler, sırlarını yavaş yavaş açığa çıkarmaya devam ediyor. Bilim insanları, ilk kez görüntülenen kara delik olan M87'nin zaman atlamalı görüntülerini inceleyerek, etrafındaki maddenin büyüleyici dansına tanık oldu.

Daha önce ışık hızına yakın hızlarda dönen parlak madde halesini gözlemleyen araştırmacılar, Event Horizon Telescope (EHT) ile elde ettikleri yeni veriler sayesinde bu hareketliliğin detaylarına ulaşmayı başardı.

Bilim insanları, bir kara deliğe düşen maddenin, tıpkı bir giderden aşağı akan su gibi girdap oluşturarak döndüğünüm anlatarak, bu ''birikim diski'' adı verilen yapının kara deliğin boyutu, yönelimi ve hatta olay ufkunun yakınındaki gizemli davranışları hakkında bilgi verdiğini söyledi.

2017 ve 2018 yıllarında toplanan verileri karşılaştıran araştırmacılar, diskin en parlak bölümünün bir yılda 30 derece döndüğünü, bunun da, maddenin kara deliğin dönüş yönünün tersine hareket ettiğini gösterdiğini bildirdi.

Keşfi, süper kütleli kara deliklerin etrafındaki madde hareketine dair mevcut modelleri desteklediğini kaydeden bilim insanları, şöyle dedi:

''Bu çığır açan çalışma, kara deliklerin evrimini anlamamızda yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Galaksilerin kalbinde yer alan bu gizemli cisimlerin sırlarını çözmek, evrenin oluşumu ve kaderi hakkında önemli ipuçları sunabilir. Kim bilir, belki de bir gün kara deliklerin gizem perdesini tamamen aralayabiliriz.''
 

Kaynak: livesience