Güney Kaliforniya Üniversitesi'nin (USC) Roket Tahrik Laboratuvarı'ndaki (RPL) öğrenciler tarafından ''ev yapımkı'' roket tasarlanarak inşa edildi. Bu grup lisans öğrencileri tarafından yapılan roket, 20 Ekim'de Nevada'daki Black Rock Çölü'nden fırlatıldı. 

Yaklaşık 4 metre boyunda ve 150 kilogram ağırlığındaki roket,  kalkıştan sadece iki saniye sonra ses bariyerini aştı ve fırlatmadan yaklaşık 19 saniye sonra maksimum hızına ulaştı,

''Aftershock II'' adı verilen roket, Dünya yüzeyinden 143.300 metre yüksekliğe ulaştı. Bu, daha önce herhangi bir hükümet dışı ve ticari olmayan grubun ulaştığı en yüksek irtifa oldu. Roket, 5.800 km/s hıza çıkarak (ses hızının 5.5 katı) hipersonik sınıfa girmeyi başardı.

Bu başarı, 2004 yılında Çin'in Sivil Uzay Araştırma Ekibi tarafından fırlatılan GoFast roketinin elinde tuttuğu 115.800 metrelik irtifa rekorunu da gölgede bıraktı. Aftershock II, GoFast'in hız rekorunu da kırarak amatör roketçilikte yeni bir çığır açtı.

Uzmanlar, başarılarının ardında yatan en önemli faktörlerden birinin öğrencilerin geliştirdiği yenilikçi termal koruma sistemi olduğunu belirterek, ''Hipersonik hızlarda oluşan aşırı ısıya dayanıklı özel bir boya ve titanyum kaplı kanatçıklar sayesinde roket, atmosferden güvenli bir şekilde geri dönebildi'' dedi.

Öğrenciler yaptıklarıyla uzay uçuşu rekorlarını alt üst etti!

Aftershock II'nin başarısının, sadece öğrenciler için değil, tüm amatör roket mühendisleri için büyük bir ilham kaynağı olduğunu da kaydeden USC Uzay Mühendisliği Bölümü başkanı Dan Erwin, ''Bu, yeni yetişen astronot mühendislerimizde geliştirmeyi amaçladığımız mükemmelliğin bir kanıtı'' diyerek öğrencilerini tebrik etti.

Bu rekor denemesi, Roket Tahrik Laboratuvarı'nın (RPL) bir başka büyük başarısı olarak kayıtlara geçti. 2019 yılında RPL'den bir grup öğrenci, uzayın başladığı kabul edilen Kármán çizgisini geçen bir roket fırlatan ilk öğrenci liderliğindeki ekip olmuştu. Aftershock II ise bu dönüm noktasına ulaşan ikinci öğrenci roketi oldu.

Kaynak: livesience