Çin roketinin parçalanmasıyla uzayda 300'den parçayla enkaz bulutu oluşturdu.

Geçtiğimiz hafta Çin'in fırlattığı bir roket, başarılı bir uydu yerleştirmesinin ardından uzayda parçalanarak büyük bir enkaz bulutuna yol açtı. 7 Ağustos’ta meydana gelen bu olay, dünyanın çevresinde hızla dönen 300'den fazla yeni uzay çöpü oluşmasına neden oldu.

Buzul çağı gençlerinin sırları ortaya çıktı! Buzul çağı gençlerinin sırları ortaya çıktı!

Çin'e ait Uzun Yürüyüş 6A roketi, 14.000 uyduyu barındıracak olan Qianfan (Bin Yelken) geniş bant ağı için 18 uyduyu alçak Dünya yörüngesine (LEO) başarıyla taşıdı. Ancak bu zafer kısa sürdü, zira roketin üst kademesi bir süre sonra parçalanarak, Dünya'nın yörüngesinde dolaşan bir enkaz bulutu meydana getirdi.

ABD Uzay Komutanlığı (USSPACECOM) tarafından yapılan açıklamaya göre, parçalanma sonucu 300'den fazla izlenebilir enkaz parçası ortaya çıktı. Bu parçalar, çapı en az 10 santimetre olan nesnelerden oluşuyor, ancak enkaz bulutunun çok daha küçük ve izlenemeyen parçalardan da oluştuğu bildirildi.

Slingshot Aerospace'ten Audrey Schaffer, bu olayın uzay enkazı sorununu daha da büyütebileceğine dikkati çekerek, ''Bu mega takımyıldız için gereken fırlatmaların sadece küçük bir kısmı bile bu kadar çok enkaz üretirse, sonuç olarak LEO’daki uzay enkazı nüfusuna sürdürülemez bir katkı yapmış oluruz'' dedi.

Çin'in, 2022 yılında fırlatılan bir başka Long March 6A roketinin üst aşaması da benzer şekilde parçalanarak 533 izlenebilir enkaz parçası oluşturmuştu.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR