Peru'da yapılan arkeolojik kazılarda, çiçek hastalığı izleri taşıyan iki küçük çocuk iskeleti keşfedildi.

Peru'nun kuzeybatı kıyısındaki Huanchaco kasabasında, 1535-1540 yılları arasında inşa edilen eski bir kolonyal kiliseye ait mezarlıkta yapılan kazılarda, erken sömürge döneminde çiçek hastalığının etkisini gösteren iki çocuk kalıntısına rastlandı. 

Çiçek hastalığının, Amerika'nın Avrupa ile temasından sonra yayılan ve yerli nüfus üzerinde yıkıcı etkileri olan bir hastalık olduğunu kaydeden araşırmacılar, Huanchaco'da 120 kolonyal döneme ait mezarın ortaya çıkarıldığını ve bu mezarların yüzde 75'inin çocuklara ait olduğunun belirlendiğini söyledi.

Bu çocukların yüzde 67'sinin 5 yaşında veya daha küçük olduğuınu kaydeden araştırmacılar, bu yüksek çocuk ölümlerinin yeni hastalıkların yayılmasının bir işareti olduğunu belirtti.

Minnesota'daki Hamline Üniversitesi'nden biyoarkeolog Khrystyne Tschinkel, çocukların semptomlar başladıktan sonra birkaç hafta boyunca çiçek hastalığıyla yaşamış olabileceklerini belirtti.

Çiçek hastalığının kemiklerde belirgin izler bırakmasının nadir bir durum olduğunu kaydeden Tschinkel, bu tür vakaların arkeolojik kayıtlarda tespit edilmesinin oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Çiçek hastalığı, tarih boyunca milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir hastalıktı ve dünya çapındaki aşı kampanyası sayesinde 1980 yılında ortadan kaldırıldı.

Ancak, özellikle yerli popülasyonlar üzerindeki etkilerine dair daha fazla veri toplamak, bu hastalığın tarihini anlamak açısından büyük önem taşıyor.

Live Sience