Bilim&Teknoloji

Saniyede 156 trilyon kare çekiyor

Abone Ol

Bilim insanlarının geliştirdikleri ultra hızlı kamera saniyede 156 trilyon kare hızında çekim yapıyor.

Bilim insanları, dünyanın en hızlı kamerasının saniyede 156 trilyon kare (fps) hızında çekim yapabildiğini ve daha önce görülmesi imkansız olan ultra hızlı olaylara yeni bir pencere açacağını söyledi.

Yeni bir optik teknik kullanılarak bu hızda bir kameranın üretildiğini ifade eden bilim insanları, yeni teknolojinin femtosaniye cinsinden (saniyenin katrilyonda biri) meydana gelen olayları kaydetmesine olanak tanıdığını kaydetti.

Teknolojinin, yeni bilgisayar hafıza teknolojilerinden ultrason tıbbi tedavilerine kadar farklı araştırma ve geliştirme alanlarında kullanılabileceği belirtildi.

SÜPER HIZLI OLAYLAR GÖRÜNTÜLENEBİLECEK

Quebec City'deki Ulusal Bilimsel Araştırma Enstitüsü'nde (INRS) optik alanında doçent olan  Jinyang Liang, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, yeni teknolojinin daha önce erişilemeyen birçok olgunun görüntülenmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Ultra hızlı fenomenleri görüntülerken karşılaşılan en büyük zorluğun, en hızlı kamera sensörlerinin bile yalnızca birkaç yüz milyon fps hızında çekim yapabilmesi olduğunu ifade eden Liang, şöyle dedi:

''Süper hızlı olayları yakalamaya yönelik standart yaklaşım, onlara bir lazer darbesi göndermeyi ve ardından ne kadar ışığın yansıtıldığını veya emildiğini ölçmeyi içerir. Bu birçok kez tekrarlanıyor ve her biri yalnızca birkaç femtosaniyeyle ayrılmış farklı bir zaman penceresini hedefliyor.''

''BİR ÇOK OLAY İÇİN HALA HIZLI DEĞİL''

Liang, ''özel optoelektronik sensörler 10 trilyon fps'ye varan hızlara ulaşmış olsa da bu, birçok olay için hâlâ yeterince hızlı değil'' dedi.

''Manyetik bir malzemeyi ne kadar hızlı demanyetize edebileceğimiz, aslında verileri ne kadar hızlı yazabileceğimizi veya okuyabileceğimizi belirler'' diyen Liang, gelecek vaat eden bir diğer uygulamanın, hücrelerin ultrason cihazlarının neden olduğu şok dalgalarına nasıl tepki verdiğini kaydetmek olacağını ve bunun tıbbi tedaviler için etkileri olabileceğini söyledi.