Eyüp Kaçar

El kaldırılarak ya da tokalaşarak yapılan selamlaşma aslında bir güvenlik işareti. 

İnsan ilişkilerini kuvvetlendiren, dünyayı güzelleştiren, dostluğu, paylaşımı, sevgiyi, saygıyı arttıran selamlaşmanın nereden ve nasıl başladığını çoğumuz bilmiyoruz. 

Nezaketin ilk kurallarından olan zamana, mekana göre, "Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz gruplarıyla yapılan selamlaşma, her toplumda farklılık gösterse de insanlar arasında yapılan bir ritüel.

Selamlaşmanın bilinen en eski tarihi antik dünyaya kadar uzanıyor.  MÖ 7. yüzyıla kadar olduğu bilinen el sıkışma Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanı İlyada ve Odysseia'da da yer alıyor. Antik dünyada vazolarda, mezar taşlarında, düğünleri, savaştan savaşa giden genç savaşçıları ve yeni ölülerin öbür dünyaya gelişini gösteren taş levhalarda el sıkışma figürleri yer alıyor.

Yapılan arkeolojik araştırmalarda, en eski selamlaşma figürlerinden biri de MÖ 9. yüzyıla ait Asur Kralı III. Shalmaneser'in, bir Babilli ile tokalaşmasını gösteren taş kabartmalar.

''ELLERİM BOŞ GÜVENLİYİM'' MESAJI

Tarih boyunca, selamlaşmalar arkadaşlığın, ticari faaliyetleri karara bağlamanın ve dini adanmışlığın simgesi oldu.

El havaya kaldırılarak yapılan selamlaşma, ''Benden korkma, güvenilirim. Elimde silah'' mesajı verilirken, el sıkışma da bir barış hareketi olarak başladı. 

Ellerin kavranması, bir silah tutmadığınızı kanıtlıyordu. İki elin havaya kaldırılarak sallanması da kollarda bir şey olmadığını göstermek için yapılıyordu.

EN GÜZEL İLETİŞİM ARACI

Güvensizlikle başlayan selamlaşma, günümüzde insanlar arasındaki en iyi iletişim aracı oldu. 

İnsanlar arasındaki selam şekli ve dili ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Bu hareket samimiyet, barış, dostluk, arkadaşlık, sevgi ve saygı ifadelerini gösterir.

DİĞER SELAMLAŞMA ŞEKLİ; ÖPÜCÜK

Fransızcada ''la bise'' olarak bilinen yanaktan hızlı bir öpücük, dünyanın bir çoğu tarafından kullanılan standart bir selamlama şekli.

Kelimenin kaynağı, her bir öpücük türü için farklı bir terimi olan ve kibar versiyonu ''basium'' olarak adlandırılan Roma’dan geliyor olabilir.

Paris’te iki öpme şekli yaygındır. Provence’te üç öpücük ve Loire Valley’de dört öpücük kuralı vardır. Latin Amerika ve Filipinler’de üç öpücük geleneksel iken, yanaktan öpmek Mısır gibi ülkelerde de yaygındır.


 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN