Sağlık

Sessiz ve mini felçlere dikkat!

Uzmanlar, erken müdahaleyle hayat kurtaran felcin yaygın uyarı işaretlerini anlattı.

Abone Ol


Yapılan araştırmalara göre, her yıl yüz binlerce insan felç geçiriyor ve birçoğu hayatını kaybediyor. 

Felcin, beyne giden kan akışının kesilmesiyle meydana geldiği ve zamanında müdahalenin hayat kurtarıcı olabildiğini belirten uzmanlar, felç belirtilerini tanımak ve hızlıca harekete geçmek büyük önem taşıdığını söyledi.

FAST İLE FELCİN BELİRTİLERİ

Uzmanlar, felcin belirtilerini hatırlamak için yaygın olarak kullanılan bir kısaltma olan FAST'ı öğrenmenin hayat kurtarıcı olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Yüz (Face): Yüzün bir tarafında sarkma veya uyuşma varsa, kişiden gülümsemesini isteyin. Düzensiz bir gülümseme felce işaret olabilir.
Kollar (Arms): Bir kolu kaldırmada zorluk çekilmesi veya kolların aşağıya düşmesi felç belirtisi olabilir.
Konuşma (Speech): Konuşmada güçlük, geveleme veya anlaşılması zor konuşma felce işaret edebilir. Kişiden basit bir cümle tekrar etmesini isteyin.
Zaman (Time): Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, vakit kaybetmeden 112'yi arayın.''

DİĞER BELİRTİLER

Araştırmacılar, FAST kısaltmasının en yaygın belirtileri kapsasa da, felcin farklı şekillerde de ortaya çıkabildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Ani kafa karışıklığı, vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük, şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler de felce işaret edebilir. Özellikle 'hayatımın en kötü baş ağrısı' olarak tanımlanan şiddetli baş ağrısı, beyin kanaması belirtisi olabilir.

'SESSİZ VE MİNİ FELÇLER'

Bazı felçler belirti göstermeden veya hafif belirtilerle ortaya çıkabilir. Sessiz felçler, fark edilmeden beyinde hasar bırakabilirken, mini felç olarak da bilinen geçici iskemik ataklar (GİA) geçici belirtilerle kendini gösterir ancak büyük bir felcin habercisi olabilir.

Düzenli doktor kontrolleri, felç riskini artırabilecek faktörleri (yüksek tansiyon, kolesterol vb.) takip etmeye yardımcı olabilir. Bu sayede, felç riskinizi azaltabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

'ZAMAN HAYAT KURTARIR'

Felç belirtilerini fark ettiğiniz anda vakit kaybetmeden 112'yi arayın. Erken müdahale, felcin neden olduğu hasarı en aza indirebilir ve iyileşme şansını artırabilir.

Felç konusunda bilinçli olmak, sevdiklerinizin ve sizin hayatınızı kurtarabilir. Bu bilgileri paylaşarak daha fazla insanın bilinçlenmesine yardımcı olun.''