CEGA ÖZEL

Sokrates'in 2500 yıl sonra aklandığını biliyormuydunuz

Abone Ol

Eyüp Kaçar

Baldıran zehiri içerek yaşamına son veren Yunan felsefesinin kurucusu Sokrates, öldükten 2500 yıl sonra beraat etti.

MÖ 399 yılında ''Tanrılara saygısızlık ve gençleri baştan çıkarmakla'' suçlanarak ölüm cezasına mahkum edilen Yunan filozofu Sokrates yaklaşık 25 asır sonra oluşturulan temsili mahkemece yeniden yargılandı.

Yunanistan'ın Başkenti Atina'da, Onasis Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan yargılamaya davacı ve davalı makamlarını Avrupalı ve Amerikalı ünlü hukukçular oluşturdu ve temsili mahkeme Sokrates'i yeniden yargıladı.

Jüri heyetinde vatandaşların da yer aldığı duruşma sonunda yapılan oylamada, hakimlerin kararı 5'e karşı 5 ile eşit gelirken, davayı izleyenlerin büyük çoğunluğu oyunu Sokrates'in masum olduğu yönünde kullandı.

Dava makamı Sokrates'in, MÖ 404 yılında Atina'ya oligarşi rejimi getirerek 1500 demokrat Atinalı'yı katleden Triakonda'nın ruhani lideri ve fikir babası olduğunu iddia ederken, savunma makamı da gençleri eğitmenin ve düşünceleri ifade etmenin suç sayılmaması gerektiğini belirttiği temsili duruşmada,  Sokrates'in herhangi bir şiddet olayına fiilen karıştığı yönünde kanıt bulunmadığını belirtti.

MÖ 469-399 tarihleri arasında yaşamış olan Yunan filozofu Sokrates, "sofist" olarak da biliniyor. Derslerini meydanlarda ve tiyatrolarda sözlü olarak verip hiçbir şey yazmadığı için felsefesi özellikle öğrencileri Platon'un, Ksenephon'un ve Aristoteles'in anlattıklarından tanınan Sokrates, ölüm cezasına çarptırılmasının ardından öğrencilerinin kaçma önerisini geri çevirip, Atina yasalarının öngördüğü şekilde baldıran zehiri içerek yaşamına son vermişti.

Sokrates, hiç kimsenin bile bile kötü olmadığını, her kötülüğün bilgi sanılan bir bilgisizlikten ileri geldiğini savunmuş, "doğruyu bilen doğru davranır" demişti. Sokrates, doğru bilginin doğru eylemi gerçekleştireceğine inanıyordu.