Geçtiğimiz hafta sonu gökyüzünde muhteşem auroralar yaratan aynı güneş lekesi grubu, şimdiye kadar kaydedilen en güçlü patlamalardan birini sergiledi.
NOAA'nın Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nden yapılan son açıklamaya göre, güneş 2019'da başlayan mevcut döngünün en şiddetli patlamasını gerçekleştirdi.
Bu devasa patlama, X8.7 kategorisine ait olup, geçtiğimiz hafta gerçekleşen X2.2 patlamasından çok daha güçlü.
''RADYO KESİNTİLERİ YAŞANABİLİR''
Güney Meksika'ya kadar radyo kesintilerine ve kuzey ışıklarına neden oldu. Ancak, NOAA'nın belirttiğine göre, patlamaya neden olan güneş lekesi grubunun güneşin görünen tarafının en ucunda yer alması nedeniyle bu patlamanın jeomanyetik fırtınalara veya aurora aktivitelerine yol açması beklenmiyor.
Yine de, Dünya'da yüksek frekanslı radyo kesintileri yaşanabilir.
''Geçen hafta sonu yaşanan 'aşırı' jeomanyetik fırtına, 21 yılın en güçlü fırtınasıydı ve Dünya'yı renkli auroralarla donattı.
Bugünkü patlama herhangi bir koronal kütle püskürmesi (CME) üretirse, bu devasa, yüksek hızlı yüklü güneş parçacıkları bulutlarının Dünya'yı doğrudan etkilemesi pek olası değil'' diyen bilim insanları, patlamayla oluşan aktif güneş lekesinin 15 Dünya genişliğinde bir alanı kapladığını söyledi.
Bilim insanları, güneş patlamalarının, güneşteki manyetik bozulmalar nedeniyle meydana gelen güçlü elektromanyetik radyasyon patlamaları olduğunu ifade ederek, bu olayların, güneş atmosferindeki manyetik alan çizgileri karışıp kırıldığında, büyük miktarda enerji açığa çıkararak güçlü X-ışınları ve ultraviyole radyasyon yaydığını söyledi.
Manyetik bozulmaların güneş lekelerinden kaynaklandığını ve güneş yüzeyinde daha koyu, daha soğuk bölgeler olarak göründüklerini anlatan bilim insanları, ''Güneş patlamaları ayrıca CME'leri uzaya fırlatır.
Bu CME'ler Dünya'ya çarptığında, auroralara neden olabilecek jeomanyetik fırtınalar, elektrik şebekesi arızaları ve uydu arızaları gibi çeşitli etkilere yol açabilir'' dedi.