Ayşegül Yaşar
Üstten görünümüyle kalkan balığını andıran surların, yapım tarihi kesin olarak bilinmese de Milattan Sonra 349'da Roma İmparatoru 2. Constantinus zamanında büyütülen surların ihtişamının ortaya çıkarılması için çalışmalar son 3 yılda yoğunlaştırıldı.
98 BURÇ AYAKTA DURUYOR
Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, üzerinde yer alan kabartma ve yazıtlarıyla döneminin sanatsal özelliklerini yansıtan, 5 bin 800 metre uzunluğundaki Diyarbakır surlarında 82 dış burç ve 19'u İçkale de olmak üzere 101 burcun bulunduğunu söyledi.
Bunlardan üçünün geçmişte yıkılması dolayısıyla 98 burcun ayakta kaldığını aktaran Koç, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin “Surlar’da Diriliş Başlıyor” sloganıyla sürdürdüğü restorasyon çalışmaların tarihi yapı için çok büyük önem taşıdığını kaydetti.
70 BURCUN RESTORASYONU TAMAMLANMIŞ OLACAK
Koç, son 3 yılda 6 etapta 32 burcun restore edildiğini, 6 şubat 2023 te meydana gelen depremlerden etkilenen özellikle 7 nolu burç-Urfakapı aksındaki burçlar, Hevsel bahçelerine bakan Keçi burcu-62 nolu burçlar ve ara sur duvarlarının deprem sonrası hasarlarının giderilmesi amacıyla yoğun bir çalışma yürütülerek 2 etap halinde 18 burcun restorasyonunu kapsayan ihalenin de gerçekleştirildiğini vurguladı.
192 MİLYON LİRAYA MALOLACAK
Koç, yaklaşık 192 milyon liraya mal olacak işlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından 7. etap çalışmalarında Mardinkapı' dan Çiftehavuzlar bölgesi arasında kalan 12 burcun restore edileceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü olarak da 9. etaptaki Çiftkapı ile Urfakapı arasındaki 6 burçta restorasyon çalışmasına başladıklarını vurgulayan Koç, ''Böylece 70 burcun restorasyonu tamamlanmış olacak. İç ve dış kısımdaki peyzaj çalışmaları sayesinde tarihi yapı görünür kılındı. Surların ihtişamı ortaya çıktı.'' dedi.