Bilim&Teknoloji

Timsahlar kadar akıllıydılar!

Abone Ol

Dinozorların zekasının primatlarınkine benzer olduğuna dair önceki bulgular, yeni çalışmayla çürütüldü.

Livesienc e'de yer alan araştırmaya göre, bilim insanları 1970'lerden beri Tyrannosaurus rex'in modern sürüngenler kadar akıllı olduğu konusunda hemfikirdi. Ancak, daha sonra 2023 yılında Brezilyalı bir sinir bilimci tarafından yapılan araştırma, T. rex'in bilişsel zekasının primatlarınkine daha yakın olduğunu öne sürdü. 

''TİMSAH KADAR ZEKİ''

The Anatomical Record Dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, uluslararası bilim insanları ekibi, T. rex'in zekasının muhtemelen timsahın zekasına benzer olduğu yönündeki eski anlayışı yeniden doğruladı.

Bilişin nasıl geliştiğini ve hayvan grupları arasındaki farklı bilişsel kapasiteleri araştıran Almanya'daki Heinrich Heine Üniversitesi'nden zoolog Kai Caspar, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, ''Bu geleneksel görüş muhtemelen doğru olanıdır'' dedi.

Dinozorlar gibi nesli tükenmiş hayvanlarda beyin biyolojisini incelemek için bilim insanları, göreceli beyin boyutunu ve bir zamanlar sahip olduğu doku oranını tahmin etmek için endokastları (veya fosil kafatası kalıplarını) kullanıyor. 

Timsahlarda beynin, kafatası boşluğunun yalnızca yüzcde 30'unu kapladığını, kuşlarda ve memelilerde bu oranın yüzde 100'e yakın olduğınbu kaydeden Caspar, T. rex'in beyin boyutunu olduğundan fazla tahmin etmesi. Caspar, beyin-sıvı oranının modern kuşlardan ziyade sürüngenlerinkine daha yakın olduğunu söyledi.

T. rex'in timsahlardaki sayıya benzer şekilde 250 milyon ile 1,7 milyar arasında nörona sahip olduğunu bulan araştırmacılar, T. rex'in beyninde babunlardakine benzer şekilde 3,3 milyar nöron olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

Nöron sayısı ve beyin büyüklüğünün hayvanlar arasında büyük farklılıklar gösterdiğini kaydeden Caspar, şöyle dedi:

''Örneğin güvercinler küçük beyinlere ve yüksek nöron yoğunluğuna sahiptirler ve daha büyük beyinli maymunlar kadar iyi sayı sayabilirler.

Nöron sayımlarının modern hayvanlarda zekanın çok iyi bir göstergesi olduğu kanıtlanmadı. Peki neden bunların soyu tükenmiş hayvanlar için olduğunu varsayalım?.''

Caspar, çok çeşitli dinozor davranışlarının zaman içinde kaybolduğunu ve T. rex'in beyin biyolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın, modern sürüngenlerle ilgili çalışmalara bilgi sağlamaya yardımcı olabileceğini vurguladı.