Aziz Fidancı
Mezopotamya'nın topraklarında filizlenen Diyarbakır tohumları, bilimsel onayları ve sertifikalarıyla geleceğin tarımını şekillendiriyor. Bu tohumlar, GAP bölgesinden Türkiye ve Ortadoğu'ya uzanan bir uyum ve verimlilik yolculuğunda lider konumda.
Hububat türlerinin ana vatanı Bilimsel otoritelerce, hububat türlerinin I. derece anavatanı ve gen merkezi olarak kabul edilen Mezopotamya’nın kalbi Diyarbakır’da faaliyetlerini sürdüren tohum; sertifikalı hububat ve baklagil tohumları üretiminde iddialı konumunu sürdürüyor. Tarımın temelini güçlendiriyor Mezopotamya'nın topraklarında yeşeren Diyarbakır tohumları, liderliğinde bilimsel onaylarla geleceğe yön veriyor. GAP bölgesinden başlayarak Türkiye ve Ortadoğu genelinde uyum ve verimlilik hedefleri belirleyen bu tohumlar, tarımın aydınlık yarınlarına yolculuk yapıyor. Meya Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Çelik, Ar-Ge çalışmalarıyla hububat çeşitliliğini artırıp, tarımın temelini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Hedef, güvenilir marka olmak Hedef pazar olarak başta GAP bölgesi olmak üzere; uyum ve verimlilik açısından Türkiye ve Ortadoğu ölçeğinde, hububat çeşitlerine ait ürün gamıyla Meya Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Çelik, geleceğe dönük hedeflerini belirlemiş durumda: Tohumculuk sektöründe ulusal ve bölgesel açıdan en güvenilir marka olmak… Bu hedefe ulaşmak için de sektörel açıdan gerekli tüm yetkinliklerini tamamlayıp sağlam adımlarla ilerliyor. Kendi içinde departmanlaşan firma son olarak, ürettiği tohumluklara ait sertifikalandırma süreçleri için de gerekli yatırımlarını tamamlayıp Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirildi ve tohumculuk faaliyetiyle ilgili uluslar arası kriterlere göre çalışmalarını sürdürmekte. Üreticilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor Diyarbakır'da üreticilerin ihtiyaçlarına cevap veren Çelik, tüm tarımsal faaliyetlerindeki katılımcılar için paylaşımcı bir yaklaşıma sahiptir. Tüm paydaşları için faaliyetlerini sürekli iyileştirmeye tabi tutmaktadır. Üretici, sanayici, imalatçı ve tüketiciye kadarki tüm kesimlerin ihtiyaç ve beklentilerini gözeterek çalışmalarını sürdürmektedir.
İş akışlarındaki tüm süreçlerde; kalite, sarfiyat, güvenlik, sağlık ve çevre duyarlılığı için çeşitli özgün standartlar optimize etmiştir. Organizasyon - Reorganizasyon yeteneği ve konfigürasyon kapasitesi, söz konusu çalışmaları yürütmeye elverişlidir. Ar-Ge çalışmalarının ana ekseni Islah ve Ar-Ge Birimi, artan nüfus ve beslenmesinde önemli bir paya sahip hububat ürünlerinin her geçen gün hayatımızda daha önemli bir yer tuttuğunun farkında olarak, "İnsan beslenmesinde önemli olan protein ihtiyacının yüzde 52’sini halen sadece buğdaydan üretilen ürünlerden karşılamaktayız. Geometrik olarak katlanan insan nüfusunu beslemek için de uyumlu, dayanıklı, verimli ve besleyiciliği yüksek çeşitlere ihtiyaç duymaktayız.
Bunun yanında mevcut tarımsal üretim alanlarından maksimum faydayı sağlayacak üretim modellerini belirlemek ve bu modellere uygun yeni çeşitleri geliştirmek durumundayız. Ar-Ge çalışmalarımızı bu amaçlar doğrultusunda kesintisiz ve genişleyerek sürdürüyoruz." Alternatif çeşitler geliştirilecek Ar-Ge çalışmaları kapsamında; ICARDA ve CIMMYT gibi çok uluslu programlardan temin edilen farklı türlere ait yüzlerce materyalin, olduğunu belirten Çelik bünyesindeki beş ayrı Ar-Ge istasyonunda deneme ekimlerinin yapıldığı, en iyi çeşitleri ortaya çıkaracak analizlerin devam ettiği, yakın zamanda bu çalışmaların sonuçlandırılarak farklı ve alternatif çeşitlerin tescil edileceği belirtilmekte.
Ücretsiz teknik danışmanlık Meya Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Çelik Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler ve Uluslararası Tohumcu Kuruluşlardan bölgeye uyumlu, verimli ve kaliteli çeşitlere ait anaç tohumlukları sözleşmeli olarak temin ettiğini ve kendi sözleşmeli üreticileri tarafından yetiştirilmesini sağladıklarını belirten Islah ve Ar-Ge Birimi; "2022-2023 üretim sezonunda yaklaşık olarak 45 bin dekarlık alanda üretim planlaması yapılmıştır. Yetiştirilen çeşitlere ait tarla kontrolleri ve analizler, firma bünyesindeki deneyimli mühendislerce yapılmaktadır. Teknik ekip aynı zamanda firmaya ait çeşitleri tercih eden üreticilere ücretsiz teknik danışmanlık hizmetleri de sunmaktadır.”