Meksika'da top sahasının altında gizemli Maya yapısı ortaya çıkarıldı.

Meksika'nın Campeche kentinde arkeologlar, Maya top sahasının altında boyalı duvarlara sahip gizemli bir yeraltı yapısı keşfetti. Aynı ekip, başka bir bölgede de Maya piramidinin tepesinde sunular buldu.

GİZEMLİ YER ALTI YAPISI

Arkeologlar, ritüel top oyunları için kullanılan Maya top sahasını kazarken, daha önce bilinmeyen bir yeraltı yapısının izlerine rastladı. 

Slovenya'daki Antropoloji ve Mekansal Çalışmalar Enstitüsü'nden kazının direktörü Ivan Šprajc, ''Boyalı duvarları olan daha eski bir binanın parçalarını bulduk, ancak yalnızca daha fazla kazı, alttaki binanın şeklini ve işlevini ortaya çıkarabilir'' dedi.

''ÖNEMLİ BİR KEŞİF''

Maya 1 Dik

Šprajc, bu yapının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

''Top sahaları genellikle yalnızca bölgesel siyasi örgütlenmenin merkezleri olan büyük Maya yerleşimlerinde bulunur'' diyen Šprajc, yapının Erken Klasik döneme (MS 200-600) tarihlenebileceğini ve boyalı sıva tabakasıyla kaplı olduğunu söyledi.

UÇAKTAN MİLYONLARCA LAZER DARBESİ ATILDI

Ekip, daha önce bir uçaktan milyonlarca lazer darbesi atan lidar teknolojisi ile Meksika'nın Campeche eyaletindeki Maya Ovaları'nı taramıştı. 

Bu teknoloji, araştırmacıların manzaranın topografisini haritalamasına olanak tanıdı ve birçok antik Maya yerleşimi keşfetmelerini sağladı. 

Bu yerleşimler arasında konut binaları ve tapınak piramitleri de bulunuyor.

PİRAMİTTE BULUNAN SUNULAR

Maya Di̇k

16 bin yıllık mağaralarda şok edici keşifler 16 bin yıllık mağaralarda şok edici keşifler

Arkeoloji ekibi, ayrıca bir meydan ve 16 metre yüksekliğinde bir piramit ve dikdörtgen bir su rezervuarı içeren başka bir alan keşfetti. 

Bu piramidin tepesinde seramik kaplar, muhtemelen bir armadilloya ait seramik bir hayvan bacağı ve bir çakmak taşı bıçağı veya mızrak ucu gibi sunular bulundu.

Šprajc, yapılan keşiflerin Maya uygarlığının gizemlerini çözme yolunda önemli adımlar atılmasını sağladığını ifade ederek, yeni bulguların Maya kültürü ve ritüelleri hakkında daha fazla bilgi vereceğini umduklarını belirtti.

Livesience


 

Editör: EYYUP KAÇAR