Toros Dağları’nın yükseklerinde yetişen andız ağaçlarının kozalakları, Antalya’nın Akseki ilçesinde, dağ köylerinde yaşayan ailelerin el emeğiyle lezzetli ve sağlıklı bir pekmeze dönüştürülüyor. 15 saat süren bu zorlu sürecin sonunda üretilen pekmezin kilosu 250 TL’ye alıcı buluyor.
KOZALAKLAR İMECE USULÜ İŞLENİYOR
Antalya'nın Akseki ilçesindeki dağ köylerinde yaşayan aileler, yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan andız kozalaklarını imece usulüyle işliyor. Kadınların bir araya gelerek kırdığı kozalaklar, günler süren zahmetli bir sürecin sonunda pekmeze dönüşüyor. Bu geleneksel lezzetin kilosu yaklaşık 200-250 TL arasında satılıyor.
ZORLU HAZIRLIK SÜRECİ
Kuyucak Mahallesi’nde andız pekmezi üretimi yapan Fatma Duran, hazırlık sürecinin zorluklarını şöyle anlatıyor: “Andız kozalaklarını topladıktan sonra kırma makinesinde parçalayarak şırahanede iki gün boyunca suda bekletiyoruz. Sabah 03.00’te kalkıp tavaları ateşe yerleştirerek kaynatma işlemini başlatıyoruz. Yaklaşık 120 derece sıcaklıkta, 15 saat boyunca kaynatarak pekmezi hazırlıyoruz.”
PEKMEZ YAPIMINDA TOPRAK KULLANIMI
Andız pekmezi yapımında Toros Dağları’nda tektonik hareketler sonucu ortaya çıkan fosil tortusu niteliğinde özel bir toprak kullanılıyor. Bu toprağın oluşumunun 250 milyon yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.