Aziz Fidanci/Özel Haber
Türkiye’nin en büyük hipodromu olma özelliği taşıyan Diyarbakır Hipodromu, at neslinin ıslahı ve yetiştiriciliği teşvik etmenin yanı sıra bölge halkına ekonomik, sosyal, tanıtım ve istihdam açısından da katma değer sağlıyor.
2009 yılından beri düzenli at yarışlarına ev sahipliği yapan, Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki mücavir alanda konumlanan hipodrom, şehir merkezine 22 km mesafede yer almasıyla da şehirden biraz uzaklaşıp doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyenlerin adresi oluyor.
Türkiye Jokey Kulübü’nden...
“Diyarbakır hipodrom müdürü Yılmaz Çelik, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) olarak Türkiye ekonomisine sağladıkları katma değerlerle ülkeyi daha ileriye taşımak amacıyla çalıştıklarını söyledi. Çelik "Ayrıca kulüp olarak ülke ekonomisine sağladığımız faydanın yanı sıra gerek bünyesinde çalışan yaklaşık 2 bin 500 personel gerekse de at sahipleri, ganyan bayi çalışanları, özel at çiftliği çalışanları, seyisler, antrenörler, jokeyler ve aprantiler başta olmak üzere, çok sayıda veteriner, ilaç/yem/ malzeme tedarikçisi, nakliyeci, kondisyoner, yarış basını, jokey menajeri, nalbant ve çok sayıda çiftçimize geçim imkanı sağlamaktadır.” dedi.
Çelik, Türkiye Jokey Kulübünün en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan At’la Terapi Merkezi, 20 Ekim 2015 tarihinde Hipodromumuzda hizmet vermeye başlamıştır. Haftada 3 gün atla terapi (Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri) ve haftada 2 gün (Salı ve Cumartesi günleri) atla gezinti hizmeti veren Terapi Merkezimize ilgi her geçen gün artmakta olup, bölgede benzeri bulunmayan bu merkez özel çocuklara ve ailelerine son derece fayda sağlamaktadır. Bugüne kadar gerek bireysel gerekse kurumsal olarak kayıtlı olan 832 özel çocuğa at ile terapatik binişler gerçekleştirilerek, atın yürüyüşündeki dinamik ve ritmik hareketler sayesinde birçok kas ve sinirsel sistemlerinin uyarılması sağlanıyor" şeklinde konuştu.
Atlı Gezinti:
“Çocuklara at sevgisini aşılamak ve keyifli vakit geçirmelerini sağlamak üzere bugüne kadar 21.160 çocuk pony atlarla gezinti yapmıştır. Hipodromumuzda ata sporumuzun yaşatılabilmesi, at biniciliğine teşvik etmek ve toplumda at sevgisini geliştirmek amacıyla uzman eğitmenler eşliğinde yetişkinlere yönelik at’lı binişler gerçekleştirilmektedir. Bu güne kadar 4.826 yetişkin atlı biniş yapmıştır. ”dedi.
Veterinerlik öğrencilere imkan sunuldu.
“Kulübümüz ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü arasında her yıl yenilenen işbirliği protokolü çerçevesinde, Veterinerlik Fakültesinde eğitim gören intörn öğrencilerin at hastanemizdeki klinik uygulamalara katılımlarını sağlamak üzere verilen eğitimler devam etmektedir.Türkiye’de bir ilk olan bu proje ile Veterinerlik Fakültesinden mezun olan öğrenciler için atçılık sektöründe iş bulma imkânın önünü açarak gerek sektöre gerekse istihdama katkı sunmayı amaçlıyor.” dedi.
Hem hipodrom hem mesire alanı
400 dekar arazi Karacadağ volkanik kayalardan temizlenmiş olup, bugüne kadar yaklaşık 44.000 adet değişik türlerde fidan ( çınar, tesbih, dişbudak, elder çamı, mavi selvi) ve süs bitkisi (çit mazı, top mazı, ligüstrum vb.) dikimi gerçekleştirilmiştir.
70 dekarlık arazi piknik ve mesire alanı olarak düzenlenmiş olup, vatandaşlarımıza yeşillikler içinde doğa ile iç içe kaliteli vakit geçirme alanları oluşturulmuştur.