Antik Mısır’da mumyalanan timsahın 3.000 yıl önce  yediği son yemek belirlendi.

Antik Mısır mumyalarını düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor? Müzelerde cam vitrinlerde sergilenen mumyalar mı? Yoksa Hollywood'un hayal gücünden çıkan, kumlu mezarlarından zombiler gibi fırlayan mumyalar mı? 

Şimdi, bu mistik dünyadan çıkan yeni bir keşif, antik Mısır’ın bilinmeyen yönlerini gün yüzüne çıkarıyor.

Bilim insanları, eski Mısır'da mumyalanmış bir timsahın hayatının son anlarını ortaya çıkaran olağanüstü bir çalışma gerçekleştirdi.

Yalnızca BT tarayıcıları kullanarak, timsahın ölüm sürecini ve mumyalama sonrası nasıl işleme alındığını belirleyebildi.

MISIR'IN KORUYUCU TANRILARI

Araştırmacılar, Antik Mısırlılar tarafından hayvanların, dünyevi ve ilahi dünyalar arasında önemli bir rol oynadıklarına inanıldığını belirterek, ''Örneğin, şahinler, güneş tanrısı Horus ile ilişkilendirilirken; kediler, koruyucu tanrıça Bastet ile bağdaştırılıyordu. Ancak, hayvan mumyalarının çoğu adak veya hediye olarak yapılmıştı'' dedi.

Mumyalanan hayvanlar, MÖ 750 ile MS 250 yılları arasında Mısır’ın doğal dünyasına dair eşsiz bir kesit sunduğunu ifade eden araştırmacılar, ancak iklim değişikliği ve çölleşme nedeniyle bu hayvanların bazılarının artık Mısır’da yaşamadıklarını söyledi.

NİL'İN EFENDİSİ TİMSAHLAR

Timsahların, Nil’in efendisi ve tarım alanlarına su ve besin sağlayan tanrı Sobek ile ilişkilendirildiğini kaydeden araştırmacılar, bu nedenle, timsahların genellikle adak olarak mumyalandıklarını ve firavunlar döneminde tılsım olarak kullanıldığını belirtti.

3 BİN YIL ÖNCEKİ SON YEMEĞİ 

Araştırmalarda ele geçen büyük timsah mumyasının, Birmingham Müzesi ve Sanat Galerisi koleksiyonunda bulunduğunu ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''2,23 metre uzunluğundaki bu mumya, 2016’da Manchester Üniversitesi'nden bir ekip tarafından detaylı bir şekilde incelendi. 

Karanlık madde ile ilgili yeni gelişme! Karanlık madde ile ilgili yeni gelişme!

Röntgen ve BT taramaları, timsahın sindirim sisteminde bulunan 'gastrolit' adı verilen taşları ortaya çıkardı.

Yunan tarihçi Herodot'un, MÖ 5. yüzyılda Mısır’daki timsahların balık yemli kancalarla yakalandığını yazdığı bilgileri, çalışmamızla doğrulanıyor. Ayrıca, timsah mumyasının yanında sergilenecek bronz kancanın kopyası, bu antik uygulamayı daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.''

KAYNAK: Livesience


 

Editör: EYYUP KAÇAR