Bilim&Teknoloji

Uzaylılar neye benzeyebilir?

Uzaylı yaşamı aramak insanlığın en büyük görevlerinden biri, ancak Dünya'da gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyebilir.

Abone Ol

Uzaylı yaşamı aramak insanlığın en büyük görevlerinden biri, ancak Dünya'da gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyebilir.

Evrende yalnız mıyız? Bu, hayatın en büyük gizemlerinden biri ve hem bilim kurgu hem de bilim insanları tarafından araştırılıyor.

Peki diğer gezegenlerde uzaylı yaşamı varsa bu nasıl görünebilir? 

Uzmanlar WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, küçük yeşil adamlar veya yükselen yırtıcıların filmlerde dünya dışı varlıkların basmakalıp tasvirleri olmasına rağmen, orada olabilecek herhangi bir uzaylının bu karakterlere benzeme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. 

Bunun yerine, bu uzaylıların evi olarak adlandırdığı ayların veya dış gezegenlerin benzersiz ortamı, onların fizyolojisini Dünya'da bulunan herhangi bir şeyden tamamen farklı hale getirebilir. 

Rochester Üniversitesi'nden astrofizik profesörü Adam Frank, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, bazı uzaylıların yalnızca yoğun gezegensel atmosferin bir sonucu olarak gezegenlerinin gökyüzünde uçacak şekilde evrimleşebileceğini söyledi. 

Edinburgh Üniversitesi kimya bölümünden Valentina Erastova da ''Dünya'da bile, Dünya'nın içinde, üzerinde yürüyenlerden daha fazla yaşam formu çeşidi var'' dedi.

UZAYLILAR GERÇEK Mİ?

Aşırı ultraviyole (UV) radyasyon vakalarında, 2019'da Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan çalışma, uzaylıların kendilerini korumanın bir yolu olarak aslında kırmızı, mavi veya yeşil renkte parlayabileceklerini öne sürüyor. 

Araştırmaya göre, bazı mercanlar gibi, bu organizmalar da UV ışığının enerjisinin bir kısmını emebilen proteinlere veya pigmentlere sahip olabilir; bu da onların görünür spektrumda daha güvenli bir dalga boyunda parlamasını sağlayabilir. 

Toronto'daki York Üniversitesi'nde astronomi ve astrofizik alanında doçent olan Sarah Rugheimer, ''Hayatın tek hücreli olması çok daha muhtemel. Dünyadaki zamanın büyük bir bölümünde var olan tek yaşam mikrobiyaldi. Bugün bile biyosferin çoğu mikrobiyaldir'' dedi.

Araştırmacılar, bilimkurgu filmlerindeki pek çok uzaylının, Dünya'daki yaşamın karbonu yerine silikondan oluştuğunu belirterek, ''Karbon silikondan daha bol miktarda bulunur ve daha karmaşık bir kimya oluşturur. Ama doğru olduğunu düşündüğüm tek şey, onların neye benzeyecekleri hakkında hiçbir fikrimizin olmaması'' dedi.