Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini ve bildirim yükümlülüklerini azaltmak, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla Vergi Usul Kanunu'nda çeşitli yenilikler getirdi. Eylül 2024 itibarıyla BA (Mal ve Hizmet Alımları) ve BS (Mal ve Hizmet Satışları) bildirim formlarının verilmesi zorunluluğu kaldırıldı.

BA-BS UYGULAMASI ARTIK KULLANILMAYACAK

2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından verilen ve yaklaşık 1,6 milyon mükellefi kapsayan BA-BS formları artık kullanılmayacak. Elektronik belge kullanımının yaygınlaşması ve kurumlar arası veri paylaşımının artmasıyla bu formlara olan ihtiyaç ortadan kalktı. Bakanlık, bu formların hem mükellefler hem de meslek mensupları için bir iş yükü oluşturduğunu belirterek uygulamayı sona erdirdi.

SIFIR ARAÇ ALANLAR E-TEBLİGAT'A DAHİL OLACAK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 2016 yılında başlattığı ve 9,5 milyona yakın kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat uygulamasıyla tebligatlar artık ücretsiz olarak elektronik ortamda yapılıyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren sıfır araç alanlar da elektronik tebligat sistemine dahil olacak. Ancak Türkiye’deki uluslararası kuruluşların yöneticileri, engellilik oranı %90 ve üzeri olanlar ve 18 yaş altındaki kişiler için bu zorunluluk uygulanmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu'nda yaptığı yeniliklerle ilgili düzenlemeler.

YENİ SİSTEM KAMUDA TASARRUF SAĞLIYOR

Elektronik tebligat uygulamasıyla kamu kurumları, kağıt, toner ve posta maliyetlerinden milyarlarca lira tasarruf sağlıyor. Ayrıca, uzun bürokratik süreçler kısaltılarak tebligat kaynaklı hukuki ihtilafların önüne geçilmesi hedefleniyor.

ÖDEMELERDE SÜREÇLER NETLEŞTİ

POS cihazları ve ödeme kaydedici cihazlar entegrasyonuyla ilgili daha önce yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılacak bildirimlerin usulleri netleştirilirken, ödeme kaydedici cihazlardan muafiyet sağlanacak şartlar güncellendi.

SATIŞ İŞLEMLERİNE UYMAYAN FİRMALARA CEZA

Satış yazılımları ile ödeme kaydedici cihazlar arasında entegrasyonu sağlamayan firmalara ve üreticilere her bir tespit için 200 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Aynı ceza, POS cihazları temin eden banka ve ödeme kuruluşlarına da uygulanacak.

Milyonlarca çalışan emekliyi ilgilendiriyor: Çalışanlar genel sağlık sigortası primi ödeyecek mi? Milyonlarca çalışan emekliyi ilgilendiriyor: Çalışanlar genel sağlık sigortası primi ödeyecek mi?

VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER ELEKTRONİK ORTAMDA

Dijital Vergi Dairesi ile mükellefler, vergi dairesine gitmeden dilekçe verme, bildirimde bulunma, ödeme yapma gibi işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor. Vergisel yükümlülüklerin önemli bir kısmı, meslek mensupları tarafından elektronik ortamda yerine getiriliyor.

MALİ MÜŞAVİRLERİN İŞİ KOLAYLAŞTIRILDI

Mali müşavirler artık Dijital Vergi Dairesi’nde mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan kendi bilgileriyle sisteme giriş yapabilecek. Bu sayede, mükellefler adına işlem yapma süreci daha hızlı ve kolay bir hale getirildi.

Editör: Ayşegül Yaşar