Bilim&Teknoloji

Voyager'ın efsanevi görevi sonlandı

İnsanlık tarihinin en uzun uzay yolculuklarından biri sona erdi.

Abone Ol

İnsanlık tarihinin en uzun uzay yolculuklarından biri sona erdi. 

Evreni keşfetmek için 47 yıl süresince yol kat eden NASA'nın ikiz uzay aracı Voyager'lardan biri olan Voyager 2'deki Plazma Bilim Deneyi, görevine ara verdi. Bu, Güneş sisteminin ötesine geçen ve yıldızlararası uzayın sırlarını çözmeye çalışan efsanevi aracın, emekliye ayrılmasının ilk adımı oldu.

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)mühendisleri tarafından tasarlanan ve inşa edilen Plazma Bilim Deneyi, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi dev gezegenlerin manyetik alanlarını ve güneş rüzgarlarını incelemek için görevlendirilmişti. Bu deney sayesinde, bilim insanları güneş sistemi hakkında daha önce bilinmeyen birçok bilgiye ulaştı. 

Araştırmacılar, Jüpiter'i çevreleyen Io torusunun keşfi ve güneş rüzgarının süpersonik olmaktan çıktığı nokta olan sonlandırma şokunun ilk gözleminin, Plazma Bilim Deneyi sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

NEDEN KAPATILDI?

Voyager 2'nin, 47 yıllık yolculuğu boyunca çok uzaklara ulaştığını ve artık Dünya ile iletişim kurmak için çok fazla enerji harcadığını belirten araştırmacılar, ''Bu nedenle, aracın ömrünü uzatmak için bazı bilimsel aletlerin kapatılmasına karar verildi. Plazma Bilim Deneyi de bu karar doğrultusunda görevine ara veren ilk alet oldu'' dedi.

VOYAGER'İN GELECEĞİ NE LACAK?

Araştırmacılar, Plazma Bilim Deneyi'nin kapatılmasıyla birlikte Voyager 2'nin, diğer bilimsel aletleriyle gözlemlerine devam edeceğini kaydederek, şöyle dedi:

''Ancak, güç seviyeleri azaldıkça bu aletlerin de yavaş yavaş devre dışı kalması bekleniyor.  Voyager'ın bazı aletlerinin 2030'ların ortalarına kadar çalışır durumda tutulması umuluyor.
Voyager'ın kendisi ise, yaklaşık 30.000 yıl içinde en yakın yıldızlara ulaşacak. Ancak, uzayın devasa büyüklüğü nedeniyle, uzay aracının doğrudan bir yıldızla çarpışması ihtimali çok düşük. Tahminlere göre, Voyager, milyarlarca yıl boyunca varlığını sürdürebilir ve hatta galaksiler arası ortama bile fırlatılabilir.''