Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) yayımladığı son rapor, iklim krizi ile ilgili alarmı bir kez daha çaldı. 2024 yılı, Ocak-Eylül döneminin sanayi öncesi döneme göre, 1,54 santigrat derece artışla, kaydedilen en sıcak yıl olma yolunda ilerlediği kaydedildi.
''İNSANLIK TEHDİT ALTINDA''
''El Nino'nun da etkisiyle gezegenimiz adeta ateş altında! Bu durum, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı hava olaylarının sıklığını artırarak insanlığı tehdit ediyor'' denilen raporda, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kuraklık, seller, sıcak hava dalgaları gibi felaketler, büyük can kayıpları ve ekonomik hasara yol açtığı belirtildi.
SICAKLIK VE FELAKETLER
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim krizinin sağlık, eşitsizlik, sürdürülebilir kalkınma ve barış üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkati çekerek, en savunmasız kesimlerin en ağır bedeli ödediğini vurguladı.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmanın giderek zorlaştığını belirterek, her bir derecelik ısınmanın iklim felaketlerini daha da şiddetlendirdiğini ifade etti.
Sera gazı emisyonlarının acilen azaltması, iklim değişikliğinin yakından izlenmesi ve erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, ''aksi takdirde, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak imkansız hale gelecek!'' denildi.