Nature Computational Science Dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, yapay zekanın elektronik atık sorununu daha da kötüleştirebileceği uyarısı yapıldı.
MİLYONLARCA TON ATIK
Araştırmaya göre, üretken yapay zeka uygulamaları, 2030 yılına kadar 1,2 milyon ila 5 milyon ton arasında tehlikeli elektronik atık üretebilir. Bu atıklar, cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlardan oluşan ve halihazırda gezegenimiz için büyük bir sorun olan milyonlarca ton atığa eklenecek.
Araştırmacılar, yapay zeka sistemlerinin, devasa veri merkezlerinde barındırılan güçlü donanımlar gerektirdiğini ifade ederek, ''Bu donanımlar, genellikle 2 ila 5 yıl içinde eskiyerek elektronik atığa dönüşüyor. Üstelik, yapay zeka sektörünün hızlı büyümesi, bu atık miktarının hızla artmasına neden oluyor'' dedi.
ENDİŞE VERİCİ ÇEVRESEL ETKİLER
Elektronik atıkların, cıva, kurşun gibi toksik maddeler içerdiğini ve uygun şekilde bertaraf edilmediğinde çevre ve insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu kaydeden araştırmacılar, Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2022 yılında elektronik atıkların yüzde 78'inin çöplüklerde veya güvenli olmayan geri dönüşüm tesislerinde son bulduğunu söyledi.
Araştırmacılar, yapay zeka şirketlerinin donanım ömrünü uzatma, eski donanımları yenileme ve daha verimli çipler tasarlama gibi adımlar atarak elektronik atık miktarını azaltmaları gerektiğini vurgulayarak, ayrıca, hükümetlerin de elektronik atık yönetimi konusunda daha sıkı politikalar uygulaması gerektiğini belirtti.
''YAVAŞLAMAMIZ GEREKİYOR''
Kaliforniya Üniversitesi'nden Shaolei Ren, ''Bu (üretken yapay zeka) şirketlerinin biraz yavaşlamasını isteyebiliriz. Yapay zeka teknolojilerinin çevresel etkilerinin daha dikkatli değerlendirilmesi gerekir'' dedi.
Microsoft ve Google gibi bazı teknoloji devlerinin, 2030 yılına kadar sıfır atık ve sıfır emisyon hedefleri belirlediğini ifade eden araştırmacılar, ''ABD'de ise, federal kurumların yapay zekanın çevresel etkilerini incelemesini ve standartlar geliştirmesini öngören bir yasa tasarısı sunuldu'' dedi.
Birleşmiş Milletler'den Kees Baldé de, elektronik atık geri dönüşümünün maliyetli olduğunu belirterek, ''ancak toplum için kazanımlar çok daha büyük'' dedi.