Hemen hemen her alanda harikalar yarattığı söylenen yapay zeka tıbbi teşhiste sınıfta kaldı.
Yapay zeka her alanda harikalar yaratıyor derken, tıbbi teşhislerde ChatGPT'nin sınıfta kaldığını öğrenmek şaşırtıcı olabilir.
Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT'nin tıbbi teşhislerinin doğruluk oranı yüzde 49 gibi düşük bir seviyede. Bu, doğru tahminlerden daha fazla yanlış yaptığını gösteriyor.
TEST SONUÇLARI
Bilim insanları, ChatGPT'nin tıbbi yeteneklerini test etmek için 150 vaka çalışmasını değerlendirmesini istedi.
Bu testler, tıp öğrencilerini bile zorlayacak derecede karmaşık vakaları içeriyordu.
ChatGPT'nin genel performansı ise hayal kırıklığı yaratacak düzeydeydi.
Her ne kadar bazı cevapları tam isabet olsa da, genel doğruluk oranı yüzde 74 gibi daha yüksek bir seviyede kaldı. Yani, yanlış cevapları daha güvenilir bir şekilde eleyebilse de, kesin bir teşhis koyma konusunda yetersiz kalıyor.
Bu sonuçlar, yapay zekanın yeterince büyük bir klinik veri seti üzerinde eğitilmemiş olabileceğini ve bu nedenle birden fazla test sonucunu değerlendirememesi nedeniyle insan doktorlar kadar etkili olamayacağını gösteriyor. Ancak bu, AI'nın tamamen işe yaramaz olduğu anlamına gelmediği kaydedildi.
Araştırmacılar, yapay zekanın ve sohbet robotlarının eğitim aracı olarak hâlâ yararlı olabileceğini, ancak bu sistemlerin denetim altında tutulması gerektiğini belirtti.
''HALKI EĞİTMEK ZORUNDAYIZ''
Schulich Tıp ve Diş Hekimliği Okulu'ndan Dr. Amrit Kirpalani, ''Tıbbi topluluk olarak, yapay zeka araçlarının sınırlarını anlamak ve halkı bu konuda eğitmek zorundayız'' dedi.
ChatGPT'nin tıp alanında devrim yapması için daha kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu anlatan uzmanlar, şöyle dedi:
''Belki bir gün, tıp camiası bu araçları klinik karar vermeyi artırmak, idari görevleri basitleştirmek ve hasta katılımını geliştirmek için tam anlamıyla kullanabilir. Ama şimdilik, doktorların yerini alması için henüz hazır değil.''
KAYNAK: Livesience