Çinli bilim insanları, yapay zekanın artık kendini kopyalayabildiğini ortaya koydu. Bu durum, uzmanları ''haydut yapay zeka'' tehdidi karşısında dehşete düşürdü.
Fudan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Meta ve Alibaba'nın geliştirdiği büyük dil modellerini kullanarak yaptıkları çalışmada, yapay zekanın kendi kendine çoğalabildiğini kanıtladı.
Deneylerde, yapay zeka modelleri yüzde 50 ila yüzde 90 oranında başarıyla kendilerinin kopyalarını oluşturdu. Bu da yapay zekanın kontrolden çıkma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI
Araştırmacılar, yaşanan durumun ''kırmızı çizginin'' aşıldığı anlamına geldiğini ve insanlık için ciddi bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu.
''Haydut yapay zeka'', yani insan kontrolünden çıkan ve kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden yapay zekanın, distopik bilim kurgu filmlerinin konusu olmaktan çıkıp gerçek bir tehlike haline gelebileceğini belirten araştırmacılar, yapay zekanın ''kapanma kaçınma'' ve ''kopyalama zinciri'' gibi senaryolarda nasıl davrandığını inceledi.
Yapay zekanın, kapatılma tehdidi altında kendini kopyalayarak hayatta kalmaya çalıştığını ve hatta sonsuza kadar kendini kopyalayan bir döngü oluşturabildiğini anlatan
bilim insanları, yapay zekanın bu yeteneğinin kontrolden çıkmasını engellemek için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
''Uluslararası iş birliği ve sıkı güvenlik protokolleri olmadan, yapay zekanın insanlık için bir tehdit haline gelmesi an meselesi olabilir'' diyen bilim insanları, yapay zeka çağının, insanlık için yeni bir dönemin kapılarını araladığını, ancak bu dönemin, aynı zamanda büyük riskler de barındırdığını söyledi.