DİYARBAKIR

Yıllarca beste yazdı, o da bir bestenin konusu oldu

Gazeteci Taner Özbay tarafından kaleme alınan ve Diyarbakırlı ünlü sanatçı Bederi Ayseli’yi anlatan şiirin 3 kıtası türkü olarak bestelendi.

Abone Ol

Uzun yıllar Diyarbakır’da yerel bir televizyonun sahibi olan ve yaptığı programlarla izleyicinin karşısında çıkan Taner Özbay’ın, Bedri Ayseli’ye atfen yazdığı 5 kıtalık şiirinin 3 kıtası Nihat Akçer tarafından bestelendi.

Bestelenen şiir, Diyarbakırlı müzisyen Natık Uncu’nun sesinden türkü olarak “Bedri Ayseli” ismiyle dijital platformlarda yerini aldı.

Gazeteci Taner Özbay, şiir ve bestenin hikayesini sosyal medya hesabından şu ifadelerle anlattı:

“Ortaokul son sınıfta şiir yazmaya başlamıştım. Liseyi bitirene kadar da devam ettirdim. Başımda sevda yellerinin estiği fırtınalı yıllardı. Kalemi elime aldığımda hislerim adeta sel olup kelimelere dönüşüyordu. Ne de güzel şiirler yazmıştım. Hem kafiyeli hem de hece ölçülü.Fakat ne onları yazdığım defteri muhafaza etmeyi becerebildim, ne de aklımda tutabilmeyi. Liseden hemen sonra adım attığım hayat okulunda şiirin yerini iş aldı. Belki şiir yazamıyordum ama işini şiir gibi yapan iyi bir muhasebeci olmuştum. Hece ölçüsü ile kafiyenin yerini simetri ve itina almıştı. Bir gün yine eskisi gibi güzel şiir yazabileceğimi hiç düşünmemiştim. Ta ki o güne kadar. Medya kariyerim sayesinde yakından tanıyıp samimi olduğum Bedri Ayseli’yi yazmak geldi içimden. Aniden gelen bu ilhamla bir çırpıda bir dörtlük yazdım ve Bedri abiye gönderdim. Çok beğendi tabi. İstanbul’da şiiri dinleyen insanlardan da büyük bir beğeni gelince “Bir dörtlük daha yazsan bestelenir” fikri oluştu. Mevzubahis Bedri Ayseli olunca yazdıkça yazasım geldi. Benden sadece bir dörtlük istenmişti. Ama hızımı alamadım ve tam dört kıta daha yazdım. 5 kıtalık şiirin 3 kıtası düzenlenerek Nihat Akçer tarafından bestelendi. Kendisi de benim gibi Diyarbakır lisesi mezunu olan Nihat, gerçekten harika bir iş ortaya çıkarmış. Kendisini tebrik ediyorum. Natık Uncu’nun seslendirdiği Bilal Samancı, Çömlekçi Mehmet Barut ve Gülbarin Altaş’ın vokalisliğini yaptığı güzel bir eser çıktı ortaya. Hepsinin emeğine sağlık. Merak edip araştırdım. Türkiye’de daha önce bir sanatçı için yapılmış, onu anlatan, onu öven bir eser olduğuna dair bilgiye rastlamadım. Muhtemelen bu bir ilkti. Böylece başta Bedri Ayseli olmak üzere bu esere emek veren herkes bir ilkin paydaşı oluyordu. Buram buram Diyarbakır kokan, Diyarbakır’ı her platformda tanıtan, türkü denince Türkiye’de akla gelen isimlerin başında yer alan, halk müziğinin usta sanatçısı sevgili ağabey Bedri Aysel’nin sanatçı kişiliği önünde saygıyla eğiliyor, adımın onunla birlikte anılmasından da gurur duyuyorum. “