Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Yeniköprü-Yüksekova yolu üzerindeki 3965 metrelik T-1 , 4566 metrelik T-2 ile 3150 metre uzunluğundaki çift tüplü Başkale Güzeldere tünellerinin Işık görme törenine katıldı.
Bakanı Uraloğlu, delici iş makinesi kullanarak tünelin son bölümünü açtı.
Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi, gerçekleştirilen ikili anlaşmaların da etkisiyle hızla artarken, İran’a bağlanan yolların standardının artırılması için çalışmalar yoğunlaştırıldı.
Yüksekova’yı Van-Hakkari Devlet Yolu’na bağlayan 16,3 kilometrelik Yeniköprü-Yüksekova Yolu üzerinde; 3965 m’lik T-1 Tüneli, 4566 metrelik T-2 Tüneli, 151 metrelik Çığlı Köprüsü, 282 metrelik Dilektaşı-1 Köprüsü, 227 metrelik Dilektaşı-2 Köprüsü yapılıyor.
Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardındaki proje kapsamında, T-1 Tüneli’ndeki kazı çalışmaları tamamlanarak tünelde ışık görüldü. Kış şartlarında kesintiye uğrayan trafiği rahatlatacak proje, mevcut güzergâhın geometrisini iyileştirerek 7 kilometre kısaltacak, seyahat süresi ortalama 25 dakika azalacak.
Böylece zamandan 84,3 milyon TL, akaryakıttan 27,1 milyon TL olmak üzere yıllık 111,4 milyon TL tasarruf sağlanacak.
Sürücülere daha güvenli ve konforlu bir ulaşım imkanı sağlayacak proje ile ayrıca, sel tahribat riski yüksek yol kesimi bertaraf edilecek ve heyelan potansiyeli büyük yamaçlardan taş düşmesi gibi problemler ortadan kaldırılacak.
- Başkale Güzeldere tüneli
Van ile Hakkari iarasında kuzey-güney aksı olarak uzanan devlet yolu; Esendere, Umurlu ve Üzümlü gibi İran ve Irak’a açılan sınır kapılarına ulaşım sağlaması bakımından yurt dışı ticarete de hizmet veriyor.
Bölgedeki ulaşım ağının güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında yolun Güzelsu ile Başkale arasında kalan 61 kilometrelik kesiminde bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol çalışmaları devam ediyor.
Projenin 38 kilometrelik kesimi tamamlanmış olup, 3150 metre uzunluğundaki çift tüplü Başkale Güzeldere Tüneli’nde de kazı çalışmaları tamamlanarak ışık görüldü.
Başkale Güzeldere Tüneli’nin tamamlanmasıyla 32 virajlar olarak adlandırılan ve özellikle kış aylarında ulaşımın güçlükle sağlandığı yol kesimi terk edilecek, yol kotu 200 metre aşağı çekilmek suretiyle trafiğin güvenli ve konforlu akışı tesis edilecektir.
Tünel ile ulaşım süresinde 25 dakika kısalma sağlanacaktır. Bölünmüş yol konforuyla hızlı ve güvenli ulaşım sağlayacak proje ile zamandan 35,6 milyon TL, akaryakıttan 30,6 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 66,2 milyon TL tasarruf sağlanacak, karbon salınımı 8,1 ton azaltılacak.