Bilim insanları, zaman algısını değiştirerek hayatın uzatan bilimsel 5 sırrı açıkladı.

sciencefocus.com'da yer alan araştırmaya göre, zaman algımızı bükerek, hayatımızı daha uzun ve keyifli hissettirmenin bir yolu olduğu belirtildi. 

Kuşburnu nedir, nasıl tüketilir, neye faydası var? Kuşburnu nedir, nasıl tüketilir, neye faydası var?

Zamanın hızla akıp geçtiğini düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Antik Romalı şair Virgil’in ünlü ''Tempus fugit'' sözü, binlerce yıldır insanlara zamanı hatırlatıyor: Zaman uçar gider. Ancak, geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, her 10 kişiden 6'sı gün içinde yapacakları şeyler için yeterli zamana sahip olmadığını hissediyor.

ZAMAN ALGISI

Peki, bu zaman baskısını nasıl hafifletebiliriz? ABD’deki George Mason Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, zaman algımızı değiştirmenin ipuçlarını veriyor. 

Araştırmacılar, beynimizin belirli anlarda zamanı genişletip yavaşlattığını ortaya koydu. Bu duruma ''zaman genişlemesi'' deniyor ve özellikle ilginç ya da duygusal anlarda zamanın daha yavaş geçtiğini hissediyoruz.

BEYNİMİZİN GİZLİ MEKANİZMASI ZAMAN OYUNLARI

Araştırmayı yürüten sinir bilimci Prof. Martin Wiener, bazı anların bize gerçekte olduğundan daha uzun göründüğünü belirtiyor. 

''Zamanı, beynimiz daha fazla bilgi almak için genişletiyor olabilir'' diyen Wiener, bir olayın gerçekten önemli olduğunu algıladığımızda, beynin bu anı uzatmak için devreye girdiğini söyledi.

Wiener, şöyle dedi:

''Yani, beynimiz bize 'Bu an önemli, olabildiğince fazla bilgi toplamalıyım' diyerek zamanı yavaşlatıyor. Bu da bize zihinsel bir oyun oynuyor ve anı olduğundan uzun hissettiriyor.

Bu noktada, zihnimizde zamanı yavaşlatmanın mümkün olup olmadığını sorguluyoruz: Eğer mümkünse, bunu nasıl yapabiliriz? Eğlenceli anların hızlı geçmesi klişesi doğruysa, bu fenomeni hayatımıza nasıl entegre edebiliriz?''

ZAMANI NASIL GENİŞLETEBİLİRSİNİ?

''Zamanın öznel algısının esnek olduğunu zaten biliyoruz. Eğlenceli anlar çabuk geçerken, sıkıcı veya stresli anlarda zaman adeta sürünür'' diyen Wiener, zamanın genellikle sıkıcı ya da üzücü anlarda uzadığını ve zamanın genellikle aleyhimize çalıştığını söyledi.

Ancak bunun tam tersi de mümkün: Eğer bilinçli olarak kendinizi yeni ve ilginç deneyimlere açarsanız, zaman genişleyebilir ve hayatınızı daha uzun hissettirebilirsiniz.

ZAMAN ALGISINI DEĞİŞTİREN 5 YÖNTEM

Bilim insanları, zaman algısını değiştiren ve zamanı yavaşlatmanın 5 yöntemini şöyle sıraladı:

''Yeni Deneyimler Edinin: Beynimiz, sürekli aynı şeyleri yaptığında zamanı daha hızlı geçirir. Bu yüzden yeni hobiler edinmek, yeni yerler keşfetmek zamanı genişletebilir.

Aklınızı Meşgul Edin: Duygusal ya da korkutucu deneyimler, beynin zaman algısını uzatır. Bu yüzden yeni ve heyecan verici şeyler denemek zaman algınızı genişletebilir.

Gürültülü Deneyimlere Açık Olun: Sessiz ortamlardan ziyade daha hareketli, dikkat çekici ortamlarda zaman daha uzun hissedilir.

Meditasyon Yapın: Zamanın genişlediği bir diğer alan meditasyondur. Akışta olmak, zamanı yavaşlatabilir.

Anılarınızı Yeniden Yaşayın: Anılarımızda zaman, gerçekte olduğundan daha uzun hissedilir. Unutulmaz tatiller ve deneyimler, anılarımıza döndüğümüzde daha uzun sürmüş gibi gelir.

Sonuç olarak, zaman algınızı genişletmenin anahtarı, monotonluktan çıkıp yeni deneyimlere açık olmakta yatıyor. Zihnimizde zamanı bükmek ve hayatı daha uzun hissettirmek mümkün. Belki de zamanı durdurmanın sırrı, onu daha dolu dolu yaşamaktan geçiyor.''

Editör: EYYUP KAÇAR