2025 yılına az bir süre kala asgari ücret, memur ve emekli maaş zamlarına dair beklentiler de artmaya başladı. Milyonlarca emekli, yeni yılın ocak ayından itibaren ne kadar zam alacaklarını ve en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını merak ediyor. Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zam oranı ocak ayında belli olacak. Zam oranlarının netleşmesi için 6 aylık enflasyon oranının tamamlanması gerekiyor. Peki, emekli maaş zammı ne zaman yapılacak ve ne kadar olacak? İşte detaylar:

EMEKLİ SANDIĞI, BAĞ-KUR VE SSK EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca işçi, memur ve emekli maaş zamları için ocak ayına odaklanmış durumda. Memur, memur emeklileri ve işçi emeklileri, 6 aylık zam oranına göre maaşlarında artış görecek. Eylül ayı itibariyle 3 aylık enflasyon verileri ortaya çıktı ve temmuz, ağustos, eylül aylarındaki toplam enflasyon yüzde 8,92 olarak kaydedildi. İşte 2025 emekli maaş zammına dair son durum:

EMEKLİYE ZAM ORANI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

İşçi emeklileri için yüzde 8,92'lik zam oranı şimdiden kesinleşmiş durumda. Haziran ayında emekliler, altı aylık enflasyon oranı olan yüzde 24,73 zam almışlardı. 2025'in ocak ayının ilk haftasında, güncel emekli maaş oranları netlik kazanacak.

MEMURLAR ENFLASYON FARKI ALACAK MI?

Memur ve memur emeklileri, temmuz ayında yüzde 10 oranında sözleşme zammı almıştı. 6 aylık enflasyon bu oranı aşarsa, memurlar bu farkı alacaklar. Ayrıca bu farkın üzerine toplu sözleşmeden doğan yüzde 6 oranında bir zam da eklenecek. Şu an için, enflasyon henüz yüzde 10'u aşmadığı için memurlar enflasyon farkı almaya hak kazanmadı.

2025 yılı için emekli ve memur maaş zam oranları

Kuru kayısıda 6 aylık ihracat hedefi 50 bin ton Kuru kayısıda 6 aylık ihracat hedefi 50 bin ton

2025 YILI EMEKLİ ZAM ORANI NE KADAR OLABİLİR?

Piyasa tahminlerine göre, 6 aylık enflasyon oranının yüzde 15 civarında olması bekleniyor. İşçi emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında zam alacak. Eğer bu senaryo gerçekleşirse, emeklilerin yıl sonu zam oranı yüzde 15 civarında olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Temmuz ayında en düşük memur emekli aylığı 17 bin 587 liraya yükselmişti. Aynı şekilde, ocak ayında yüzde 15'lik enflasyon artışı olursa, en düşük memur emekli aylığı 19 bin 521 liraya çıkacak. En düşük emekli maaşı ise temmuz ayı itibariyle 12 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Enflasyon zammına rağmen bu miktarın altında kalan aylıklar 12 bin 500 liraya tamamlanıyor. Güncel verilere göre, 3 milyon 703 bin 180 kişi en düşük emekli maaşını alıyor.

En düşük emekli maaşının artırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin düzenlemesi gerekiyor. Ekonomi yönetimi tarafından belirlenen rakam yasa teklifi olarak TBMM'ye sunuluyor. Bu nedenle, enflasyondan doğan zam oranı, en düşük emekli maaşlarını doğrudan etkilemiyor.

Editör: Ayşegül Yaşar