Bu yıl, Kuzey Yarımküre'de yaz gündönümü 20 Haziran'da gerçekleşti ve bu, 1796'dan bu yana en erken gündönümü oldu.

Dünya'nın Güneş etrafındaki tam yörüngesi 365 gün, 5 saat, 48 dakika ve 45 saniye sürer. Ancak Gregoryen takvimi bu süreyi 365 güne yuvarlar ve her dört yılda bir artık yıl ekleyerek dengelemeye çalışır. 

Dört yılın toplamı tam bir günü tamamlamaz; yaklaşık 23 saat 15 dakika kısa kalır. Bu durum, her dört yılda bir gündönümünün daha erken yaşanmasına neden olur.

2100'DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK

Uzmanlar, takvimin, her dört yüzyılda bir artık günü atlayarak bu kaymayı sıfırlama yoluna gittiğini kaydederek, ''2100 yılında bu sıfırlama gerçekleşecek. Ancak o zamana kadar, artık yıllarda gündönümü 18 saat daha erken gerçekleşecek ve her ardışık artık yıl, bir önceki yıldan 45 dakika daha erken yaşanacak'' dedi.

''MEVSİMLERİN DEĞİŞMESİNE NEDEN OLUYOR''

Dünya'nın 23,5 derecelik eksen eğikliğinin, gezegenin mevsimsel değişikliklerine neden olduğunu ifade eden uzmanlar, şöyle dedi:

''Bu eğiklik, bir yarımküre güneşten uzaklaşırken diğerinin ona doğru eğilmesine yol açar. Bu da gündönümlerinin ve mevsimlerin değişmesine neden olur. Dünya'nın karmaşık hareketleri ve takvimin bu hareketlere uyum sağlama çabasıyla ilgilidir. Bu olay, gezegenimizin dinamik doğasının bir yansımasıdır ve gelecekte daha pek çok sürprizle karşılaşabileceğimizin bir işaretidir.

Eksen eğikliği, milyarlarca yıl önce Mars büyüklüğündeki Theia adlı bir gezegenin Dünya'ya çarpmasıyla oluştu.''

Piri Reis'in Haritasında ''Kayıp Medeniyet'' İzi Piri Reis'in Haritasında ''Kayıp Medeniyet'' İzi

ÇİLEK AYI

Bu yılki yaz gündönümünden bir gün sonra, 21 Haziran'da, gökyüzü gözlemcilerinin yılın en düşük dolunayı olan Çilek Ayı'nı izleyebileceklerini söyleyen uzmanlar, bu muhteşem doğa olayının, yazın başlangıcını kutlamanın eşsiz bir yolu olacağını belirtti.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR