Avrupa Halklar Platformu, Demokratik Modernite Akademisi’nin (ADM) çağrısıyla 14-16 Şubat tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya gelecek. “İnisiyatifi geri alalım” şiarıyla gerçekleştirilecek buluşmaya, 30'u aşkın Avrupa ülkesinden 160’tan fazla ör güt, grup, hareket, ağ ve dernekten 700 delege katılacak.
Yaklaşık bir yıldır hazırlık çalışmaları sürdürülen buluşma, kapitalist sistemin toplumsal örgütlülüğü saldırılarla zayıflattığı bir zamanda karşı stratejik bir tartışma yürütmek amacıyla “İnisiyatifi geri alalım” şiarıyla gerçekleştirilecek.
30'U AŞKIN ÜLKEDEN 160 ÖRGÜT
Avusturya, İtalya, Slovenya, Bask Ülkesi, Katalonya, İrlanda, Yunanistan, Kıbrıs, Fransa, İskoçya, Finlandiya, İsviçre, Slovakya, Bosna Hersek, Romanya, Kuzey Makedonya, Portekiz, Sırbistan, Macaristan, Arnavutluk, Danimarka, Belçika, İsveç, Hollanda, İspanya, İngiltere, Almanya, Türkiye ve Kürdistan’dan katılımların olacağı buluşmada, üç gün boyunca dokuz atölye ile tartışmalar yürütülecek. Bu tartışmalar sonucunda da Avrupa’da halkların tabanda örgütlemesi için bir perspektifin açığa çıkması hedefleniyor.
Buluşmaya katılacak örgütler şöyle: İtalya’dan “Non Una Di Meno” ve “Potere al Popolo”, Fransa’dan “Solidaires Union Syindicale” ve “Les Soulèvements de la Terre”, Bask Ülkesi’den “Askapena”, Katalonya’dan “Endavant OSAN”, İspanya’dan “Confederación General del Trabajo”, Yunanistan’dan “Rouvikonas”, Kuzey Makedonya “Dunja Social Center”, Almanya’dan “Interventionistische Linke”, Avusturya’dan “Women's International League for Peace and Freedom”, Sırbistan’dan “Partija Radikalne Levice – PRL”, Portekiz’den “Rede de Apoio Mútuo”, İrlanda’dan “Slí Eile - Action for a Planet Beyond Capitalism”, Kıbrıs’tan “Union of Cypriots”, Uluslararası ağlardan “Transnational Institute of Social Ecology (TRISE)”, “Network for an Alternative Quest”, “Jineoloji Europe”, “International League of Peoples Struggle (ILPS)” ve “Ronahi - Youth Center.”
Katılımcılar arasında ayrıca Avrupa’da ekoloji mücadelesi yürüten “Fridays for Future” adına Greta Thunberg da olacak.
PROGRAMIN İÇERİĞİ
Program 14 Şubat Cuma günü açılış konuşması ve kültürel performanslarla başlayacak. Ardından “İnisiyatifi geri alalım” konulu panel gerçekleştirilecek. Panelde, Amerikalı profesör William I. Robinson “Küresel Kapitalizmin Çağ Krizi - Aşağıdan Halk Direnişi için Zorluklar”, Franz Fanon Vakfı Başkanı Mireille Fanon, “Franz Fanon'un 100. Yıldönümü: Irk ve Sınıf Arasında”, İtalyan-Amerikalı filozof Silvia Federici “Kapitalist ataerkilliğe ve onun toplumun yeniden üretimine yönelik süregelen savaşına karşı uluslararası bir feminist hareket için” ve İrlandalı-Meksikalı profesör John Holloway “Fırtınadaki Perspektifler” başlıklı sunumlar gerçekleştirecek.
ÇALIŞMA ATÖLYELERİ
Katılımcılar, önceden hazırlıkları yapılan 9 atölyeye ayrılarak, bir gün boyunca siyasi, ideolojik ve örgütlenme tartışmaları yürütecek. Platformun esas gündemini oluşturan atölyelerin konu başlıkları ise şu şekilde: “Savaş ve Barış”, “Anti-faşizm”, “Ekolojik Direniş”, “Demokratik Kadın Konfederalizmi”, “Gençlik Kimliği ve Direnişi”, “Özerklik İnşası”, “Aktivizm ve Örgütlenme”, “Soykırım Politikalarına Karşı Mücadele” ve “Demokratik Medya.”
Atölyelerde yürütülen tartışmalardan çıkan sonuçlar platform bileşenlerine sunumlar şeklinde aktarılacak. 16 Şubat Pazar günü, “Avrupa Halkları Platformu’nun yol haritası” başlığı altında bileşenlerle uzun vadeli ve ortak stratejik planlamalar tartışılarak, kararlaşmaya gidilecek. Program, özel bir oturumla bir koordinasyon ağı oluşturularak son bulacak.
HEDEF ORTAK MÜCADELE STRATEJİSİ
ADM Sözcülerinden Ali Çiçek, son yıllarda Avrupa’da sol ve ilerici kesimlerin siyasette daha çok savunmada olduğunu belirterek, “Platform fikri, Demokratik Modernite Kuramı’nın mimarı Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu ‘Küresel Demokrasi Hareketi’ perspektifi temelinde yürüttüğümüz tartışmalar sonucu gelişti. Bu perspektiften yola çıkarak, ‘Dünya Demokratik Halklar Konfederalizmi’ perspektifini uygulamak için, sistem karşıtı hareketlerle bir tartışma yürütüldü. Platform kapsamında iklim çöküşü, otoriter yönetimlerin tırmanışı, faşist partilerin yaygınlaşması, dünya genelinde yaşanan savaşlar gibi büyük toplumsal krizleri değerlendireceğiz. Çünkü kapitalist sistemin yol açtığı bu vahim tabloyu durduracak, toplumsal sorumluluğu geliştirecek mücadelelere ihtiyacı var. Parlamenter sistem siyasetini hedeflemeyen, radikal demokrasiyi esas alan taban örgütleriyle yürüteceğimiz tartışmalar sonucunda ortak mücadele perspektif ve stratejilerini açığa çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
KADINLARIN YOĞUN KATILIMI OLACAK
Platformun hazırlık çalışmalarında yer alan Network Women Weaving the Future (Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı) Sözcülerinden Oona Elvers de, şunları belirtti: “Katılımcı yelpazesi çok çeşitli olacak. Sol, sosyalist, kadın hareketleri, feminist örgütleri başta olmak üzere ekolojik ve kültürel grup ve ağlardan temsilciler yer alacak. Ayrıca değişik sendika üyeleri, sol akademik kolektifler, öğrenci örgütleri, demokratik medya ve değişik halkların diaspora örgütlerinden aktivist ve temsilciler yer alacak” dedi.