Atatürk Barajı'ndan alınan Fırat'ın suyunu Şanlıurfa'dan Mardin'e taşıyan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar ana kanalıyla 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi suya kavuştu. Tarım arazilerini suya kavuşturan ana kanalda depolama tesisi ve şebeke çalışmaları ise devam ediyor.

DSİ 15. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Mardin-Ceylanpınar ana kanalında çalışmaların devam ettiğini aktaran Kösalı, şöyle konuştu:

"Ana kanalımız büyük bir nehir uzunluğunda. Süveyş Kanalı'nda daha uzun, Panama kanalından kat kat daha uzun ve hacim olarak baktığımızda gerçekten devasa bir nehir boyutunda. Bununla birlikte Atatürk Barajı'nda depoladığımız suyu, Şanlıurfa-Mardin illerine iletiyoruz. Atatürk Barajı suyunu Şanlıurfa ve Mardin'in verimli arazileriyle buluşturan Mardin-Ceylanpınar ana kanalı 221 kilometrelik uzunluğuyla adeta bir nehir gibi akıyor.

70 bin futbol sahası

Ana kanal sayesinde Şanlıurfa'nın Akçakale, Harran, Ceylanpınar, Viranşehir ilçeleri ile Mardin'in Kızıltepe, Derik, Nusaybin ilçelerindeki 249 bin 43 hektar alanın sulanması sağlanacak. Ana kanal, barajdan aldığı suyu sulama mevsimi dışında kanal sonunda bulunan pompa istasyonuyla Mardin depolamasına iletecek. Halen inşaatı devam eden Mardin depolaması 250 milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip olacak. Şu anda 70 bin futbol sahası ölçülerine denk 50 bin 261 hektarlık kısım sulanıyor. Mardin depolanmasında sulama mevsimi dışında depolanan sular, sulama sezonunda yaklaşık 83 bin 500 hektar sahanın sulanması maksadıyla kullanılacak. 

Çiftçi Veysi Dalmış da sulama kanalları vasıtasıyla bölgenin tarım yönünden çok zengin kapasiteye sahip olacağını anlatarak, "GAP'ın, ülke ekonomisine ciddi katkısı olur. Şu anda biz 600-700 metreden su çekiyoruz. Mezopotamya Ovası'nı suyla şenlendirirsek dışarıdan getirecek hiçbir şeye ihtiyacımız kalmayacak. Bir an önce sulama kanallarının tamamlanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: aa