Antik Mısır'da yapılan şaşırtıcı keşfi, arkeologlar; ''Beklentilerimizi paramparça eden'' bulgu olarak değerlendirdi.

Antik Mısır'da gerçekleştirilen kazılar, arkeologların beklentilerini altüst eden bir keşfe imza attı. 

Üç yıl süren titiz çalışmalar sonucunda Mısır'ın Kafr El-Şeyh vilayetinde, MÖ 6. yüzyıldan kalma bir yapının kalıntıları bulundu. 

İlk başta bir tapınak olduğu düşünülen bu yapı, zamanla astronomik bir gözlemevine ait olduğu anlaşılan benzersiz eserler ve yazıtlar ortaya çıkardı.

SIRADIŞI YAPI VE KULLANIMI

Misir Düzenli̇

Keşfedilen yapının kalıntılarının, 850 metrekarelik bir alana yayılan L şeklinde bir kerpiç binadan oluştuğunu söyleyen arkeologlar, ''Güneş ışığının, eski Mısır rahiplerinin (smn pe) güneş ve yıldızları izlemek için durdukları yeri aydınlattığı bir giriş noktası bulunuyor. Bu giriş, gözlemevinin kozmik gözlem amaçlı kullanımını açıkça gösteriyor'' dedi.

GİZEMLİ GÜNEŞ SAATİ VE MEERKHET

Mısır-2

Arkeologlar, kazı sırasında en dikkati çeken bulgulardan birinin, eğimli bir taş, güneş saati olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Bu güneş gölge saati, antik Mısırlıların güneşin hareketlerini izleyerek günün saatlerini belirlemede kullandıkları basit ama etkili bir yöntemdi. Ayrıca, 'merkhet' olarak bilinen eski bir Mısır zaman tutma cihazı da gün yüzüne çıkarıldı. Bu bulgular, Mısırlıların güneş takvimi ve astronomi alanındaki derin bilgilerini gün yüzüne çıkarıyor.''

KOZMİK DÜZENİN TEMSİLİ

Mısır3

Gözlemevinin içinde, antik Mısırlıların mevsimsel değişikliklere dair bilgilerini yansıtan yazılı taş matlar ve ilginç bir sütun düzenlemesi bulunduğunu da anlatan arkeologlar, bu bulguların, antik Mısırlıların zamanı, mevsimlere, aylara ve haftalara bölme şeklindeki derin anlayışlarını gözler önüne serdiğini belirtti.

MANEVİ VE BİLİMSEL DÜNYA

Mısır 4

Arkeologlar, keşfedilen diğer önemli eserler arasında tanrı Osiris, tanrıça Wadjet ve şahin başlı tanrı Horus'a ait heykeller bulunduğunu da kaydederek, bu heykellerin, gözlemevinin sadece bilimsel bir merkez değil, aynı zamanda derin manevi önemi olan bir yer olduğunu da gösterdiğini anlattı.

Mısır2-1

Editör: NAZMİ KAHRAMAN