Akdeniz'in kuzey kıyısında yer alan bölgede 60'yan fazla mezar ve Mısır'ın gizemli hazine sandığı bulundu.

Siverek'te 2 milyon yıllık dev bazalt sütunlar ortaya çıktı Siverek'te 2 milyon yıllık dev bazalt sütunlar ortaya çıktı

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Akdeniz'in kuzey kıyısındaki Damietta şehrinde 60'tan fazla antik mezarın bulunduğunu açıkladı. 

Mezarların, altın varaklı figürler, çanak çömlekler ve bronz sikkeler gibi değerli eserlerle dolu olduğunu kaydeden bakanlık yetkilileri, bu keşfin, Antik Mısır'ın zengin kültürel mirasını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

ÖBÜR DÜNYADA KULLANMASI İÇİN BIRAKILAN EŞYALAR

Msiririn Çanaklari Haberi̇çi̇

Yetkililer, mezarların bir kısmının 26. Hanedan dönemine (MÖ 688-525), bir kısmının da, Ptolemaios dönemine (MÖ 304-30) ait olduğunu belirtti.

Mezarlarda çeşitli hediyelerin yer aldığını ifade eden yetkililer, hediyeler arasında ölen kişinin öbür dünyada kullanması için bırakılan çanak çömlekler ve şabti figürinleri bulunduğunu kaydetti.

BRONZ SİKKELER VE BÜYÜK İSKENDERİN MİRASI

Araştırmacılar, mezarlardan birinde bulunan çanak çömlek içindeki 38 bronz sikkeye odaklandı. 

Bu sikkelerin, Büyük İskender'in generallerinden birinin soyundan gelenlerin yönettiği Ptolemaios dönemine ait olduğunu belirleyen İskenderiye Çalışmaları Merkezi yöneticisi Thomas Faucher, Live Science'a yaptığı açıklamada, sikkelerin çoğunun Zeus Ammon'un başıyla kazınmış olduğunu belirtti.

Zeus Ammon, Yunan tanrısı Zeus ile Mısır tanrısı Ammon'un birleşimidir ve kehanetlerle ilişkilendirilir.

Sikkelerden birinde, kartalın solunda bir bereket boynuzu (boynuz) tasviri de bulunuyor.

Faucher, bu detaylara dayanarak sikkeleri MÖ üçüncü yüzyılın sonlarına tarihlendirdi.

Misir Si̇kkeler Haberi̇çi̇

İSYAN VE GİZLİ HAZİNE

Bu sikkeler basıldığında Mısır, siyasi kargaşalar içindeydi. MÖ 206 civarında, Ptolemaios hanedanına karşı büyük bir isyan patlak vermişti. 

Faucher, bu dönemde birçok hazinenin gömüldüğünü ve geri çağrılan madeni paralara yeni değerler atandığını belirtti.

Yeni bulunan madeni paraların bu isyan sırasında mı 
gömüldüğünün henüz bilinmediğini anlatan araştırmacılar, ancak kazılardan elde edilen daha fazla detayın bu konuya ışık tutabileceğini bildirdi.

ALTIN VARAKLI HEYKELCİKLER VE MİTOLOJİK YARATIKLAR

Araştırmacılar, mezar hediyeleri arasında dikkat çeken bir diğer eserin ise altın varaklı heykelcikler olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

''Bu heykelciklerden bazıları, kanatları ve insan kafası olan 'ba-kuşları'nı tasvir ediyor. Antik Mısır mitolojisinde 'ba', insan ruhunun bir parçasını temsil eder ve ölen kişiyi beslemek için yiyecek toplayabilen bir kuş olarak düşünülürdü.

'HORUS'UN GÖZÜ'

Ayrıca, bazı figürinler şahin başlı tanrı Horus'un gözünü tasvir ediyor. Eski Mısır'da Horus'un gözü, koruyucu bir güç olarak görülür ve birçok eserde tasvir edilirdi.

Damietta'daki bu keşif, Antik Mısır'ın zengin ve karmaşık kültürel mirasını bir kez daha gün yüzüne çıkarırken, tarih severler için büyüleyici bir pencere açıyor. Keşfedilen bu eserler, Antik Mısır'ın bilinmeyen hikayelerine ışık tutmaya devam edecek.''

Editör: EYYUP KAÇAR