Livesience'de yer alan araştırmada, tarih öncesi döneme ait ticaret mühürlerindeki sembollerin, dünyanın ilk yazı sisteminin ortaya çıkışında önemli bir rol oynadığı keşfedildi. 

Antiquity Dergisinde yayımlanan keşifle ilgili araştırmacılar, Mezopotamya'da tarım ürünleri ve tekstil ticaretinde kullanılan 4400 yıllık silindir mühürlerin üzerindeki motiflerin, çivi yazısının erken bir versiyonu olan ''proto-çivi yazısı''ndaki işaretlere dönüştüğünü ortaya koydu.

KİL TABLETLERDEKİ İZLER, GEÇMİŞİNKAPILARINI ARALIYOR!

Arkeologlar, mühürlerin, kil tabletler üzerine yuvarlanarak işlemleri veya mektupları doğrulamak için kullanıldığını ifade ederek, ''Yeni çalışmada incelenen mühürlerdeki binalar, kamış direkler ve kumaş desenleri gibi motifler, 5000 yıllık kil tabletlerde bulunan proto-çivi yazısı işaretleriyle şaşırtıcı bir benzerlik gösteriyor'' dedi.

YAZININ DOĞUŞU YENİDEN YAZILIYOR!

Bologna Üniversitesi'nden araştırmacılar Kathryn Kelley, Mattia Cartolano ve Silvia Ferrara, bu keşfin insan bilişsel teknolojilerinde önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Yazının icadının tarih öncesi ile tarih arasındaki geçişi işaret ettiğini belirten Ferrara, bu çalışmanın tarih öncesi imgelerin ilk yazı sistemlerine nasıl dahil edildiğini göstererek, bu boşluğu doldurduğunu söyledi.

Almanya'daki Göttingen Üniversitesi'nden antropolog Gordon Whittaker de, bu çalışmayı ''ilginç ve düşündürücü'' olarak nitelendirdi.

Pennsylvania Üniversitesi arkeoloğu Holly Pittman ise 30 yıl önce öne sürdüğü benzer bir teorinin bu çalışma ile doğrulandığını görmekten memnuniyet duyduğunu bildirdi.